Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul României a decis ca decontarea cazării refugiaţilor ucraineni să se poată face şi în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor. Executivul a modificat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea valorii maxime a costurilor de cazare în locaţiile stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pentru cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii privind azilul în România, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru suplimentarea bugetului Ministerului de Interne.
Valoarea maximă a costurilor aferente cazării în locaţiile puse la dispoziţie de către instituţiile sau autorităţile publice centrale sau locale, de către operatorii economici publici sau privaţi ori de către asociaţii sau fundaţii, este de 50 de lei (circa 10 euro) pe zi pe persoană. Modificarea legislativă a fost decisă având în vedere că printre locaţiile respective se găsesc unităţi de cazare aflate în gestiunea unor asociaţii sau fundaţii, a explicat Guvernul.
2) Eparhiile Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi Federaţia Filantropia au acordat, în prima jumătate a lunii aprilie, un ajutor umanitar de peste 2,7 milioane de lei (aproape 547.000 de euro) pentru victimele războiului din Ucraina. Ajutorul total oferit de Biserica Ortodoxă Română de la declanşarea războiului din Ucraina este de aproape 32,4 milioane de lei (peste 6,5 milioane de euro). Pe de altă parte, pe platforma online ajutăcubucurie.ro a Patriarhiei Române, în colaborare cu Federaţia Filantropia, se pot face donaţii în lei şi euro. La acest sprijin se adaugă mai multe tipuri de servicii sociale în derulare: traducere (cu peste 2.000 de beneficiari); de consiliere şi orientare (10.725 de beneficiari); medicale (peste 150 de beneficiari) şi educaţionale (120 beneficiari). S-a acordat şi sprijin logistic (corturi/containere şi transport). Pentru cazarea refugiaţilor, sunt aproape 10.300 de locuri, dintre care aproape 7.000 cu servicii de masă incluse. BOR a realizat, pe de altă parte, zeci de transporturi umanitare în România, Ucraina şi Republica Moldova. În acelaşi timp a continuat campania Patriarhiei Române ‘Donează sânge pentru Ucraina’.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.