Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Aproape 40% din totalul refugiaţilor ucraineni care, după începerea războiului, şi-au găsit de muncă în România lucrează în industria prelucrătoare, potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. De pe 24 februarie şi până în prezent, s-au angajat în România aproape 1.900 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia peste 750 activează în industria prelucrătoare. Pe locul al doilea în topul angajărilor se află construcţiile, care au preluat peste 300 refugiaţi, iar pe locul al treilea se află sectorul de restaurante şi hoteluri, care a angajat aproape 180 de cetăţeni din Ucraina. De asemenea, 135 de persoane care au fugit din calea războiului din Ucraina desfăşoară în România activităţi de comerţ, iar aproape 120 activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.
Aproximativ un sfert din totalul refugiaţilor ucraineni care şi-au găsit un loc de muncă în România, adică peste 450 de persoane, s-au angajat la companii din Bucureşti. În provincie, cei mai mulţi ucraineni care au fugit din calea războiului şi-au găsit de muncă în judeţul Bistriţa Năsăud (nord-vest), unde au fost încheiate 270 de contracte individuale de muncă. Judeţul Arad a oferit locuri de muncă pentru aproape 170 de cetăţeni ucraineni, în timp ce judeţul Timiş (vest) a asigurat posturi pentru aproape 130 de persoane din Ucraina.
2) Comunitatea Universității din București – cadre didactice, studenți și personal administrativ – s-a mobilizat pentru sprijinirea studenților și a profesorilor ucraineni și internaționali de pe teritoriul țării vecine, grav afectată de război. Astfel, persoanele care doresc să susțină financiar eforturile de sprijinire a persoanelor refugiate din Ucraina o pot face prin donații în contul Fundației „Virtute et Sapientia” a Universității din București, în conturi în lei, euro, dolari şi lire sterline, deschise la BRD. Cei care doresc să doneze sunt rugați să specifice, la detalii de plată, „Ucraina”. Informaţii privind conturile respective pot fi găsite la https://fundatia.unibuc.ro/.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.