Deloc surprinzător, războiul din Ucraina continuă să se afle pe prima pagină a ziarelor străine, cu atât mai mult, cu cât perspectiva păcii rămâne încă îndepărtată.
Deși, potrivit cotidianului american The Washington Post, „Rusia a apelat la șantaj oprind, începând de ieri (miercuri, 27.04), fluxul gazelor naturale spre Polonia și spre Bulgaria”, citat de același ziar, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, „a respins acuzațiile de șantaj ale șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând că Rusia rămâne în continuare un furnizor energetic de încredere”. După cum este cunoscut, motivul opririi gazelor rusești se datorează faptului că atât Polonia, cât și Bulgaria au refuzat să-și achite facturile în ruble, ceea ce face ca ziarul britanic The Guardian să titreze: „Rusia își începe șantajul gazelor la adresa Poloniei și Bulgariei”. Același ziar notează că, „mai ales Berlinul rămâne reticent în privința unor măsuri mai dure legate de importul gazelor rusești, dată fiind dependența Germaniei de Rusia în domeniu”. „Ne-am putea descurca fără petrol, dar, probabil, nu și fără gaze”, titrează cotidianul german Frankfurter Allgemeine, citându-l pe Oliver Bäte, șeful companiei Allianz. În același ziar, șeful de la Allianz mai are un regret: “Embargoul este o decizie politică. Nu ar fi trebuit niciodată să devenim atât de vulnerabili în fața șantajului”, afirmă el.
“Transnistria e doar o fâșie de pământ, dar ea devine un focar de război”, titrează cotidianul american USA Today. Același ziar subliniază că “Transnistria este un adevărat butoi cu praf de pușcă, având în vedere că acolo sunt depozitate mari cantități de muniție și de explozibil datând din epoca sovietică”. “Moldova, amenințată”, titrează cotidianul francez Ouest-France. Și tot în Franța, ziarul Le Parisien informează că “Moldova își întărește securitatea”.
Dar ce crede presa rusă despre toate aceste evenimente? În ziarul Pravda, titlul unui articol se referă la România în mod direct. “România, în pragul unirii sale istorice cu Moldova”, titrează Pravda, iar mai departe putem citi: “România este cea mai interesată de destabilizarea Transnistriei, ea putându-și realiza visul de unire cu Moldova și putând rezolva problema așa-zisului ‘separatism transnistrean’ cu ajutorul NATO. Ucraina oferă un pretext pentru unirea României cu Moldova”. Și tot în Rusia, publicația Nezavisimaia Gazeta preia o declarație a președintelui Vladimir Putin, citată de Agenția Tass: “Dacă cineva intenționează să intervină din exterior în evenimentele în curs de desfășurare, trebuie să știe că, pentru Rusia, asta ar însemna o amenințare strategică inacceptabilă, iar riposta noastră va fi fulgerătoare”, ar fi subliniat Vladimir Putin..
În presa poloneză însă, armata rusă nu arată bine deloc:.“Soldații ruși operează ca ISIS”, titrează cotidianul Gazeta Wyborcza. După care explică și la ce se dedau trupele rusești: “răpiri, șantaj, cereri de răscumpărare, hărțuirea civililor”.
În ziarul spaniol El Pais, vicepremierul ucrainean, Mihailo Fedorov, se arată optimist, subliniind că „propaganda Rusiei, ca de altfel și forța armatei sale, este supraevaluată”. Iar un alt ziar spaniol important, El Mundo, explică ce au în comun Putin, Hitler și Stalin și cum arată un lider asemănător celor trei: „Narcisist, rece, intrigant, imprudent, lipsit de remușcări și de compasiune, capabil să reducă la tăcere opoziția prin crimă, otrăvire, șantaj sau închisoare”.
(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)