Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Un ghid de conversaţie ucrainean – român a fost tipărit în 13.000 de exemplare la Monitorul Oficial şi va fi distribuit gratuit în centrele de refugiaţi şi în alte locuri pentru a facilita comunicarea, integrarea refugiaţilor ucraineni în România, a anunţat senatorul PSD Robert Cazanciuc. Ghidul a fost tipărit de Monitorul Oficial al României şi este destinat, în primul rând, celor câteva zeci de mii de refugiaţi din Ucraina care locuiesc temporar pe teritoriul României, pentru a le facilita integrarea şi relaţia mai bună cu cetăţenii români. Ghidul a fost tipărit în 13.000 de exemplare, dar există o solicitare din partea unei companii private de a mări tirajul cu încă 10.000 de exemplare. Monitorul Oficial a găsit un centru de limbi slave la Praga, care, în această perioadă, a făcut şi alte ghiduri pentru Polonia şi Slovacia destinate refugiaţilor din Ucraina. Volumul are trei părţi: prima parte este un ghid de conversaţie şi celelalte două părţi un mic dicţionar româno – ucrainean şi ucrainean – român. Ghidul va fi distribuit gratuit în centrele de refugiaţi de la Brăila, Galaţi (est), Sighetu Marmaţiei (nord), în Bucureşti la Gara de Nord, în judeţele de la frontiera de est a României.
2) Ucraina a trimis până acum în portul românesc Constanţa aproximativ 80.000 de tone de cereale, fiind aşteptate să sosească cantităţi şi mai mari, a afirmat directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Florin Goidea. Porturile ucrainene sunt blocate după invazia Rusiei, iar Ucraina, un producător agricol major, a fost forţată să exporte în România pe calea ferată pe la graniţa sa de vest sau prin micile sale porturi de la Dunăre. Cerealele au ajuns fie pe calea ferată, fie transportate cu barjele pe Dunăre, iar Constanţa are capacitatea de a gestiona exporturi suplimentare de cereale. Capacitatea de stocare în portul Constanţa este de aproximativ două milioane de tone, iar anul trecut au fost gestionate de aici exporturi de aproximativ 24 milioane de tone. Premierul român Nicolae Ciucă a declarat că România şi Bulgaria au în vedere un program de punere în valoare a Dunării, fluviu care are o importanţă strategică în transportul de mărfuri şi persoane. Este cel mai facil, este cel mai ieftin mijloc să transportăm bunuri şi cel mai la îndemână, pentru că se evită incompatibilitatea între calea ferată din România şi cea din Ucraina şi Republica Moldova, a afirmat premierul.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.