La 33 de ani, tânărul compozitor român SEBASTIAN ANDRONE–NAKANISHI obține succes după succes și uimește lumea muzicală internațională: pe 21 aprilie 2022, la Filarmonica din Luxemburg, în cadrul galei anuale destinate performanței în muzica clasică – International Classical Music Awards – a fost distins cu premiul pentru cel mai bun compozitor. În 2014, Sebastian Androne a câștigat Premiul pentru cea mai bună lucrare simfonică la Concursul Internațional „George Enescu” și, doi ani mai târziu, creația sa a fost ascultată în concertul de deschidere a ediției 2016 a competiției.
Cu o carte de vizită impresionantă, ce însumează deja peste 100 de creații, în sfera simfonică, dar și în zona de muzică de teatru sau de film, Sebastian Androne este și laureat al prestigioasei competiții International Film Music Competition de la Zürich (2018), dar și deținător al Premiului I oferit de International Choral Composition Competition din Japonia (2020). Muzica sa a fost interpretată atât în Europa, cât și în afara acesteia, de către ansambluri precum Quator Diotima, Musicatreize, Tenso Chamber Choir și de către orchestre precum Shanghai Philharmonic, Filarmonica „George Enescu” și Tonhalle-Orchester Zürich. Artistul român a studiat în România, Franța, Marea Britanie și Elveția: la 5 ani a luat primele lecții de pian, la 11 ani a început să compună mici creații muzicale și la 15 ani, când a descoperit fascinat programele de compoziție pe calculator, a lucrat până la epuizare.
Vineri, 6 mai 2022, de la 19.00, la Sala Radio, veți avea șansa de a asculta, în primă audiție în România, lucrarea lui Sebastian Androne intitulată Lan Huahua – The Dark Blue Flower (Lan Huahua – Floarea albastru închis), în interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO și sub bagheta apreciatului dirijor NICOLAE MOLDOVEANU. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga ș.a. Evenimentul este inclus în stagiunea de muzică clasică prezentată de EBU – European Broadcasting Union și va ajunge astfel către un mare număr de ascultători ai posturilor de radio de pe întregul continent.
Creată la comanda Conservatorului de Muzică din Shanghai, în parteneriat cu Filarmonica din același oraș, în cadrul proiectului cultural „Listening to China” (Ascultând China), piesa are la bază un cântec tradițional chinezesc despre Lan Huahua – personaj feminin al unei legende din folclorul chinez. Tânăra rebelă se revoltă împotriva eticii feudale, cu prețul propriei sale vieți, aruncându-se de pe o stâncă atunci când tatăl său decide să o căsătorească împotriva voinței sale.
Seara de la Sala Radio va continua cu alte două creații care au avut la bază sau au născut povești. Veți asculta Rapsodia pe o temă de Paganini, semnată de RAHMANINOV, din care a fost extrasă celebra temă muzicală a filmului artistic „Undeva, cândva” (Somewhere in Time), prilej de a-l aplauda pe pianistul TOMA POPOVICI. Activitatea sa concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional „George Enescu” (1998 şi 2011), la Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001 şi 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009 şi 2011), precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu etc.
Seara se va încheia cu o călătorie exotică în lumea orientală, prin Suita simfonică Șeherazada (NIKOLAI RIMSKI-KORSAKOV) – solo vioară: ADRIAN FLORESCU.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.