Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Aproximativ 120.000 de lei (circa 24.200 de euro) au fost decontaţi pentru cheltuielile cu hrana destinată refugiaţilor din Ucraina care au ajuns în judeţul Bistriţa-Năsăud (nord-vest) şi au fost găzduiţi de persoane fizice. Decontarea s-a făcut pentru cheltuielile aferente lunii martie. Potrivit subprefectului de Bistriţa-Năsăud, Ioan Zăgrean, la 25 aprilie se aflau în judeţ 502 refugiaţi ucraineni (275 femei, 188 copii şi 39 bărbaţi), după ce în data de 19 aprilie a fost atins un vârf de 601 refugiaţi. Dintre refugiaţii cazaţi în judeţ, 207 au fost angajaţi de către o firmă româno-germană specializată în producţia de echipamente şi cablaje auto. Subprefectul a menţionat că niciunul dintre copiii refugiaţilor nu este neînsoţit şi că, din informaţiile Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, au fost înscrişi, în calitate de audienţi, 12 copii la grădiniţă, 10 în ciclul primar, 6 la gimnaziu şi doi la liceu. De asemenea, sunt organizate activităţi extraşcolare pentru copiii refugiaţilor la Bistriţa, Rodna şi Herina. În ceea ce priveşte serviciile medicale oferite ucrainenilor până la această dată, la unităţile de primiri urgenţe s-au prezentat 59 de persoane, alte 10 au fost asistate de echipaje ale Ambulanţei la faţa locului, iar 16 persoane au fost internate în spital.
2) Organizaţia Salvaţi Copiii România evaluează constant nevoile copiilor şi ale familiilor acestora şi oferă asistenţă umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova, în Centrele de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum şi în taberele de refugiaţi coordonate de Inspectroatul General pentru Situaţii de Urgenţă şi în punctele de staţionare a refugiaţilor. Organizaţia Salvaţi Copiii este activă în domeniul azilului din 1995, oferind servicii educaţionale şi sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanţi de azil şi refugiaţi, inclusiv minori neînsoţiţi şi persoane relocate, în vederea integrării lor sociale şi educaţionale. În total peste 9.200 de copii şi familiile acestora au beneficiat de activităţi zilnice, asistenţă financiară, consiliere socială şi psihologică şi suport material şi educaţional, în cele 5 centre regionale (Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Timişoara). Persoană de contact: Ştefania Mircea, Coordonator program, stefania.mircea@salvaticopiii.ro.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.