Cea mai recentă misiune spațială chineză, Shenzhou-13, a adus pe Pământ aproximativ 12.000 de semințe crescute în spațiu, relatează ziarul oficial „Global Times”, care asigură că experimentul va contribui la „îmbunătățirea securității alimentare”.
La întoarcerea sa, realizată cu succes pe 16 aprilie după 183 de zile în spațiu, echipajul navetei a adus semințe de trifoi – folosite pentru hrana animalelor -, ovăz, orez, ciuperci și varză.
Aceste semințe, a explicat ziarul citat, au fost modificate genetic de radiațiile cosmice, tehnică care permite crearea de noi specii „pentru o varietate mai mare”.
Din 1987, China a creat aproximativ o mie de variante noi, dintre care 200 au „demonstrat performanțe remarcabile”.
În total, în țară sunt peste 2,4 milioane de hectare de teren în care au fost cultivate aceste „semințe spațiale”, care au generat deja profituri de peste 200.000 de milioane de yuani (30.250 de milioane de dolari, 28.728 de milioane de euro).
La întoarcerea lor din spațiu, aceste semințe sunt folosite pentru cercetare și lucrări experimentale. Potrivit unui expert de la Academia Chineză de Științe Agricole, dezvoltarea unei noi specii de trifoi durează aproximativ zece ani, perioadă care se reduce la un interval cuprins între șapte și opt ani în cazul ovăzului. (www.efe.com – 1 mai)/rcostea