Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Perioada de gratuitate a biletelor ‘Help Ukraine’ a fost prelungită pe teritoriul României şi pe relaţia cu Ungaria până la finalul lunii mai, a informat operatorul naţional feroviar CFR Călători. Persoanele refugiate din Ucraina călătoresc gratuit pe teritoriul României cu CFR Călători. Biletul va fi emis numai pentru călătorii cu cetăţenie ucraineană sau altă naţionalitate, dar cu reşedinţa în Ucraina.
2) Guvernul Româmniei a aprobat un memorandum privind suplimentarea numărului de posturi aferente Direcţiilor Sanita -Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene în cadrul cărora funcţionează Posturile de Inspecţie la Frontieră, pentru gestionarea adecvată a activităţii de control sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor la frontieră. Actul normativ prevede suplimentarea cu 25 a numărului de posturi respective, pentru a putea gestiona corespunzător volumul mare de activitate înregistrat în posturile de inspecție la frontieră ca urmare a crizei din Ucraina. Măsura a fost luată la solicitarea guvernelor din Ucraina și Republica Moldova, precum și a unui număr mare de agenți economici din ambele țări de a accepta tranzitarea teritoriului României a unor transporturi de produse de origine animală, de origine non-animală și furaje care, înainte de război erau exportate in țările terțe prin porturile de la Marea Neagra din Ucraina, aflate acum in zona de conflict.
3) Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care se desfăşoară în perioada 17-26 iunie la Cluj-Napoca, nord-vest, anunţă TIFF For Ukraine, o iniţiativă specială care va fi dedicată comunităţii, dar şi cineaştilor ucraineni. Programul festivalului de anul acesta va include filme create de regizori din ţara vecină. Pe baza unui act de identitate, cetăţenii ucraineni vor avea acces gratuit la toate filmele din festival proiectate în Piaţa Unirii, mai arată organizatorii. Spectatorii şi invitaţii festivalului vor fi încurajaţi să susţină industria de film ucraineană printr-o campanie de donaţii SMS. Toate fondurile obţinute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniştii din industrie cu ajutorul Coaliţiei Internaţionale pentru Cineaşti aflaţi în situaţii de Risc (ICFR), un organism înfiinţat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internaţional de Film de la Amsterdam şi Festivalul Internaţional de Film Rotterdam.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.