Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Programul “Teleșcoala” al Televiziunii publice din România include săptămânal, din 6 mai, lecții de limba română pentru refugiații ucraineni. Lecțiile vor fi prezentate de două profesoare de limba română, vorbitoare de limba ucraineană.
În fiecare zi de vineri, spațiul alocat acestei emisiuni, pe postul TVR 2, va fi dedicat acestor lecții, limba română fiind tratată ca limbă străină pentru ucrainenii aflați pe teritoriul țării. Instituția arată că a luat această decizie în condițiile în care, de la declanșarea războiului, peste 30.000 de copii ucraineni au intrat și au rămas în România.
Intitulat “Limba română pentru ucraineni”, cursul este nivel A1 (elementar), iar profesorii, Larisa Petreţchi şi Loredana Luşcan se vor adresa în paralel, atât în limba română, cât şi în ucraineană. Cuvintele simple și expresiile uzuale vor fi baza primelor lecții, apoi, treptat, vor fi introduse și noțiuni elementare de gramatică.
Vor fi difuzate două lecții pe săptămână, vinerea, de la ora 9:00 şi 9:30, cu reluare de la ora 15:00 și 15,30.,
Cursurile “Teleșcoala” pot fi urmărite și online, live sau înregistrate pe următoarele canale: TVR+, canalul de YouTube al TVR, pagina de facebook “Telescoala” sau tvr.ro.
Una dintre profesoarele care vor prezenta aceste lecții, Loredana Lușcan, a declarat: “Am văzut în zona noastră copii ucraineni care se integrează greu, necunoscând limba română. Aşa că, am decis să le dăm o mână de ajutor, ca să înveţe pentru început limba română primul nivel. Lucrez într-o şcoală în care copiii studiază limba ucraineană ca limbă maternă şi avem şi clase cu predare bilingvă. Sunt două: una de gimnaziu şi una de învăţământ primar. Toate disciplinele sunt predate în limba ucraineană. E un avantaj pentru cei care vin din Ucraina să se înscrie în astfel de şcoli, unde sunt copii de etnie ucraineană, pentru că vor socializa mult mai bine şi se vor integra mai repede”.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.