Când vine vorba de amenajarea casei, din anumite motive, camerele de zi și dormitoarele sunt adesea primele spații pe care ne gândim să le abordăm. Poate simțim că sunt spații „mai sigure”, cu mai multe opțiuni de adăugare a unui strop de „acel ceva”, fără a ne angaja însă în ceva permanent. Așa se face că încăperi precum bucătăriile rămân adesea destul de neutre, întrucât oamenii consideră că folosirea culorii sau a faianței ieșite din comun este prea riscantă. Cu toate acestea, experții susțin că a da un plus de culoare bucătăriei este o mișcare inteligentă, la care toată lumea ar trebui să recurgă, întrucât culoarea poate face o bucătărie mai strălucitoare, mai „fericită”, reflectând mult mai bine stilul personal. Bucătăriile sunt, de asemenea, cunoscute ca „inima casei”, un loc de întâlnire cu familia și centrul activităților zilnice. Când petrecem mult timp într-o cameră este ușor să trecem cu vederea culorile și decorul care inițial au fost atât de atent alese. Oricare ar fi stilul pe care îl preferați, minimalist, modern sau rustic, culorile și elementele folosite în amenajarea bucătăriei sunt esenţiale. Ca să nu mai vorbim de îmbinarea lor! Dar ce facem atunci când începem să observăm că bucătăria pare puțin „obosită”, și nu suntem cu adevărat pregătiți să facem o schimbare majoră?! Putem opta să dăm chiar acum o nouă dimesiune spațiului de gătit prin…
• Dulapuri vopsite – Dați o nouă înfățișare bucătăriei cu o nouă culoare. Ce-ar fi să vopsiți dulapurile (pe cele suspendate sau pe cele de jos) în niște nuanțe uimitoare care să iasă în evidență? De exemplu, niște uși galbene cu mânere transparente sau fronturi de sticlă cu mânere galbene. Sau puteți vopsi dulapurile de sus într-o culoare și pe cele de jos în alta, analogă. Dulapurile reprezintă aproximativ 60% din suprafața unei bucătării, astfel încât o culoare veselă și vie va injecta spațiului o imensă pată de culoare. Este o alegere economică, ce vă permite să adăugați un element personal bucătăriei dvs.
• Confort și voioșie – Un amestec de vechi și nou încălzește bucătăria – blaturi de mahon, aparate de oțel inoxidabil și dulapuri într-un albastru prăfuit. Pereții în culori cremoase și rafturile deschise păstrează lumina camerei. Întotdeauna sofisticat şi seren, albastrul (sau bleumarinul) este un trend neaşteptat în amenajarea bucătăriei de astăzi. Asemeni unui costum elegant, de culoare închisă, cu o cămaşă albă şi pantofi maro, dulapurile bleumarin sunt superbe cu finisaje albe şi cu tonuri maro ce imită lemnul. Puteți folosi această culoare şi pentru plăcile ceramice de pe peretele pe care este amplasată chiuveta. Nu uitați de accesorii. Pernele albastre pentru scaune sau chiar scaunele în această culoare sunt un plus superb pentru bucătărie.
• Tonuri de pământ – Majoritatea oamenilor optează pentru alb în bucătărie, dar unele pot fi scăldate în nuanțe mai „supărate”: dulapuri personalizate vopsite în mahon sălbatic sau pereți într-un maro-auriu. O chiuvetă în nuanța fildeșului va oferi o explozie de luminozitate.
• Culori de litoral – Pardoselile din lemn fals în nuanța nisipului vor permite aparatelor electrocasnice roșii, veselei în culori vii și scaunelor de epocă să creeze un punct focal și funcțional în bucătărie, în timp ce dulapurile vopsite în albastru-deschis și pereții de „mentă” vor completa decorul marin.
• Combinaţii îndrăzneţe – Bucătăria va primi o cantitate în plus de „căldură” de la blaturile în nuanța cireșelor și de la lumina culorilor strălucitoare de vopsea galben-verde și salvie. Asocierea artistică a două sau mai multe culori vibrante poate face cu adevărat o revoluţie în bucătărie. O paletă de culori vibrante, precum turcoaz cu verde chartreuse, portocaliu sau galben cu gri și roşu cu alb sunt văzute ca îmbinări creative. Este o variantă bună pentru a vă exprima cu adevărat diferitele părţi ale personalităţii dvs., dar şi un mod ideal de a combina câteva dintre culorile preferate. Pentru asta, alegeți un loc anume în care să accentuați decorul prin aceste culori. Poate fi peretele unde se află chiuveta, poate fi insula sau chiar aparatele de bucătărie.
• Culori unice – Pentru un efect necapricios, luați în considerare culorile unice pentru pereți, dulapuri și tocăria ferestrelor. Puteți opta fie pentru galben pai, fie pentru un verde deschis. La fel ca o rază de soare, galbenul este o culoare care emană optimism şi veselie, fiind cunoscut şi pentru stimularea apetitului. Este o culoare fantastică pentru a lumina orice bucătărie, mai ales cele mici şi întunecate. Atunci când alegeți galbenul, fiți atenți la intensitatea culorii. Galbenul vibrant este cel mai adesea utilizat pentru a aduce un accent decorului, precum scaunele galbene sau un perete întreg vopsit în această culoare. Galbenul pal sau untos ia locul albului şi merge foarte bine la dulapurile suspendate. În plus, se poate combina chiar şi cu tonurile de maro ce imită lemnul.
• Accente luminoase – Adăugați culoare și textură unei bucătării, alegând accente interesante. Portocaliul poate fi adăugat unei tapițerii, în timp ce pereții păstrează un gri mediu. Categoric, griul este noul bej, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie plictisitor. Griul este întotdeauna o nuanță elegantă și curată, care se poate combina ușor cu lemnul și finisajele albe. În bucătărie, griul este cel mai bine prezentat în caracteristici mari, nu în mici accesorii. Una dintre cele mai bune variante de a adăuga griul în bucătărie este să înlocuiți culoarea dulapurilor, pentru spațiile mici fiind indicat să încercați un gri pal. O altă variantă este să vopsiți un perete în această culoare neutră, să înlocuiți gresia cu plăci ceramice de culoare gri sau să puneți faianță de aceeași nuanță pe peretele cu chiuveta. Pentru a completa bucătăria, folosiți elemente din alamă, crom sau lemn pentru contrast.
• Uși diferite – Când este o ușă mai mult decât o ușă? Atunci când este proaspăt vopsită în culori vesele, care ies în evidență devenind astfel o declarație caracteristică. În plus, o culoare mai închisă ascunde murdăria, inevitabilă în bucătărie, mult mai bine decât banalul alb.
• Puncte focale colorate – Pentru un efect dramatic, puteți folosi în bucătărie faianță într-o culoare vie de verde-măr. Dacă peretele respectiv desparte bucătăria de camera de zi va atrage toți ochii spre mica zonă verde. Câteva scaune moderne, acoperite în aceeași țesătură verde aduc culoare în zona de luat masa, lucru care va lega cele două spații.
• Un covor tăiat – … sau chiar unul întreg (mai mic). Orice ar fi, pe jos cu el! Covoarele de mai mici dimesiuni sau carpetele funcționează bine între insule și perimetrul blatului. Mergeți pe un material ușor de curățat care poate rezista la mult trafic „pietonal”. Asigurați – vă că alegeți unul care nu alunecă, pentru că tocmai din pricina aglomerării din bucătărie bucățica de covor va fi întotdeauna în orice altă parte decât în locul inițial.
• Colecții vesele – Imprimați cu ușurință bucătăriei personalitatea dvs. cu ajutorul obiectelor colorate și vesele de colecție pe rafturile dulapurilor deschise. Un amestec de galben, portocaliu și albastru luminează orice bucătărie și permite elementelor practice să ofere un punct de plecare în paleta de culori a încăperii.
• Vrăji de împrospătare – Cu mulțimea de „opțiuni” colorate de pe piață, am fi chiar lipsiți de voință să nu adăugăm niște scaune de bar ca o modalitate ușoară de a da culoare bucătăriei. Alegeți și alte accesorii într – o culoare potrivită și aveți vraja unui mini-facelift.
• Caractere de culoare – Nimic nu scoate în evidență o piesă unică așa cum o face culoarea. Vopsit în verde efervescent, fundalul unui dulap deschis devine un punct focal al bucătăriei și etalează o colecție de porțelan pentru un efect stelar.
• Arta subtilității – Tonurile bogate și nuanțele luminoase sunt de un real impact vizual, dar și cele subtile pot fi la fel de izbitoare. Pastelurile moi păstrează o bucătărie albă elegantă și interesantă, iar tonurile de lemn adaugă textură vizuală.
• O minune de moment – O infuzie dintr – o singură culoare poate face diferența. Cu un perete roșu aprins și ferestre accentuate cu storuri romane cu model, camera va capta toată atenția.
• Țesături nuanțate – În timp ce țesăturile nu sunt la fel de pline de impact într-o bucătărie, așa cum sunt, să zicem, într-un dormitor, există câteva oportunități pentru „injectarea” bucătăriei cu țesături distractive. Adăugați perne sau acoperiți banchetele și scaunele cu materiale în modele distractive și proaspete.
• Electrocasnice sugestive – Atât cele mari cât și cele mici pot insufla culoare bucătăriei dvs. Din ce în ce mai mulți producători se întrec în fabricarea obiectelor de uz casnic în culori variate și moderne. Dacă nu sunteți în căutarea unora noi, dar doriți totuși o schimbare, aflați că există numeroase companii care oferă kit-uri pre-colorate sau personalizate, care pot transforma, de exemplu, plictisitorul frigider. Puteți să spargeți monotonia din bucătărie și cu ajutorul electrocasnicelor retro.
• Backsplash din plăci ceramice colorate – Un backsplash din plăci ceramice este pilonul principal în designul unei bucătării de câțiva ani buni încoace – și pe bună dreptate, am spune noi. Ușor de instalat și de curățat, acesta oferă și un fundal extrem de durabil.
• Alegeri creative – Luați în considerare adăugarea unui contrast vizual într-un mod mai puțin obișnuit. Spațiile din jurul plafonului casetat pot primi o doză de vopsea gri-albăstruie, infuzând spațiul cu culoare, fără a suprasolicita simțurile sau a altera stilul.
• Simple simplificări – Atunci când adăugați culoare bucătăriei, nu treceți cu vederea frumusețea naturii. Așadar, pentru un preț absolut modic, puteți umple spațiul cu mere, portocale, lămâi verzi (limes) sau lămâi galbene, înconjurându-vă de culori vii și miros plăcut. Pentru și mai multă prospețime și culoare, cumpărați și niște flori.
• Lucrări grafice – Animați-vă bucătăria cu opere de artă pline de viață. În cazul în care un tablou scump nu se încadrează în bugetul dvs., luați în considerare postere vintage, pentru o explozie de culoare economică și de mare efect. Pentru o notă mai personală, atârnați un grup de fotografii de familie sau înrămați unele desene artistice pline de culoare ale copiilor pentru un perete vibrant și fermecător.
• Pereți noi – Dacă doriți să experimentați cu o culoare mai puțin banală, limitați-vă la suprafețe care pot fi modificate cu ușurință, astfel încât să le puteți vopsi ulterior.
• Tapet viu colorat – Fie că este vorba de pereți sau de fundalul dulapurilor, prin folosirea tapetului împușcați doi iepuri dintr-o lovitură: culoare și model. Extrageți culorile principale din modelul tapetului și utilizați-le ca accente în accesorii, țesături, corpuri de iluminat și multe altele.
• Blaturi expresive – Blaturile fabricate din cuarț sau din materiale reciclate pot fi produse în orice culoare imaginabilă. Adăugați o pată de culoare zonei de servit masa sau insulei, cu un blat expresiv.
• Ferestre îmbrăcate – Adăugați tratamente distractive pentru ferestre cu perdele, draperii sau storuri colorate și cu modele. Țineți minte că tratamentele mai complexe, cum ar fi storurile romane, trebuie să fie curățate profesional, dar perdelele tip cafenea și anumite draperii pot fi spălate foarte ușor, pentru a elimina mirosurile de la gătit și inevitabilele pete de grăsime.
• Lumini în culori – Pentru un upgrade desăvârșit, înlocuiți corpurile pandantiv cu piese de același gen dar foarte colorate. Acestea vor adăuga mai multă veselie unui spațiu și așa lipsit de efecte vizuale, cum ar fi deasupra insulei. Iluminatul reprezintă o metodă grozavă de a adăuga un strop de strălucire bucătăriei. Folosiți corpuri de iluminat din cupru deasupra unei insule pentru a crea un punct focal într-un spaţiu simplu. Dacă vreți să mergeți şi mai departe, aveți libertatea de a folosi plăci ceramice cu accente metalice, aurii sau argintii.
• Accente metalice – Să adăugați un pic de strălucire bucătăriei este mai uşor decât credeți. Accentele metalice din alamă, argint sau cupru pot fi variante ieftine care vor face cu siguranţă o declarație surprinzătoare. Alama a avut o revenire spectaculoasă în designul interior şi se foloseşte în întreaga casă. Dulapurile de bucătărie nu o să mai fie monotone dacă înlocuiți mânerele de crom cu unele de alamă. Mergeți mai departe cu accesorii de alamă şi cumpărați un ceainic, farfurii sau pahare din acest material.
Autor: Alina Andrei, RADOR
http://www.countryliving.com/home-design/decorating-ideas/advice/g1704/kitchen-paint-color-ideas/
https://www.bhg.com/kitchen/color-schemes/inspiration/add-color-to-your-kitchen/
https://www.thespruce.com/tips-to-add-color-to-kitchen-797896
https://www.houzz.com/magazine/14-bright-ideas-for-adding-a-little-color-to-your-kitchen-stsetivw-vs~107934186
https://www.thezoereport.com/p/how-to-add-color-to-your-kitchen-even-if-youre-a-commitment-phobe-16051620