Oamenii care merg la psiholog și fac terapie au curaj să spună despre ei și sistem lucruri pe care alții le consideră tabu, acesta este și cazul actriței Viorica Vodă, de la Gala Gopo – a declarat, luni, pentru agenția RADOR, psihologul Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică)
„Să vorbești în fața lumii despre trauma pe care ai trăit-o e semn de curaj și de proces de vindecare. Punct. E despre expunerea vulnerabilității și despre ieșirea din starea de victimă” – a apreciat psihologul.
Ea a arătat că e timpul să recunoaștem că în societate, de la grădiniță, pâna la facultate, se poartă de multe ori bullyingul celui mai puternic față de cel mai slab. „E timpul să recunoaștem: În societate, de la grădiniță și până la facultate, (ca o pregătire pentru job) se practică de multe ori bullyingul… celui mai puternic față de cel mai slab. Profesorul față de elev, șeful față de subalten, autoritatea față de cetățeni etc. (indiferent de sex). Ideea e că nu avem reacție. Nici cei care sunt umiliți, hărțuiți sexual sau mental. Nici cei de pe margine. Mai mult, se găsesc mereu alții (tot de pe margine), care să minimizeze trauma altcuiva, sub diverse pretexte, dar în esență că nu ar fi mare brânză. Da, nu e brânză, dar e mare! Nimeni nu e în măsură să evalueze dimensiunea traumei altei persoane. Și, cu atât mai mult, nimeni nu este în măsură să dea cu piatra!” – a precizat specialistul NLP.
Potrivit psihologului, actrița de la Gala Gopo îi amintește de o altă doamnă, persoană publică, față de care s-a practicat un bullying mediatic și anume Viorica Dăncilă. „Femeile nu au avut reacție. Bărbații nu au avut reacție. Toată lumea a râs și și-a permis să o facă <<proastă>> (Vă mai amintiți de corul clasei, care râde oricând un copil spune ceva greșit….???!) Sub o presiune foarte mare, doamna Viorica Dăncilă s-a comportat ca o doamnă. Multe dintre noi nu am fi făcut față, nu am fi dus rolul până la capăt, în timp ce audiența arunca des cu rosii in noi.” – a adăugat psihologul.
Ea crede că efectul de turmă are încă mare putere și că schimbarea autentică nu se va produce pe termen scurt.
”Revenind la Gopo, am văzut multe opinii pe temă că nu era momentul să vorbească pe acest subiect, că dacă ești femeie frumoasă trebuie să te aștepți la asta, că altele nu au fost hărțuite, că câr că mâr. Toți avem păreri… Dar, când e momentul…? Și, dacă cineva are curajul să vorbească despre anormalul devenit normal, îl pedepsim? Mergem mereu spre direcția turmei, pentru că turma știe mai bine decât noi ce e e bine pentru noi?! E timpul să ne vindecăm rănile. Dar, pentru asta, trebuie, mai întâi, să le recunoaștem”, a mai spus psihologul.
Székely Ervin, Rador