Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a aprobat 8 cereri de granturi în cadrul programului ”Sprijinirea comunităților românești din Ucraina”. Granturile, în valoare de 1,3 milioane de lei (peste 262.500 de euro), se vor îndrepta spre comunitățile românești din Transcarpatia, Cernăuți şi Odesa. În perioada următoare va fi demarat procesul de contractare cu beneficiarii ai căror proiecte au fost admise. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat Apelul competitiv de selecţie a beneficiarilor de granturi pe 14 martie 2022. Prin acest sprijin, Departamentul și-a propus să faciliteze achiziția și donarea de bunuri și materiale diverse de strictă necesitate. Granturile reprezintă o nouă formă de finanțare nerambursabilă pusă la dispoziție de către DRP, pe care asociațiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din Ucraina au fost invitate să le acceseze.

2) Ministerul Educaţiei din România a anunţat că 1.800 de copii ucraineni au fost deja repartizaţi sau înscrişi ca audienţi în şcoli şi grădiniţe. Au fost depuse peste 2.000 de cereri depuse pentru înscrierea ca audienţi, din care peste 70 pentru preşcolari şi peste 1.350 pentru elevi, iar peste 650 de preşcolari şi aproximaativ 1.150 de elevi sunt repartizaţi sau înscrişi ca audienţi în unităţie de învăţământ din România.

3) Azilul (protecţia internaţională) este o formă de protecţie care permite unui cetăţean străin sau apatrid să rămână în România dacă nu se poate întoarce în ţara sau regiunea sa de origine. Poate solicita azil orice străin care a plecat din ţara lui/ei pentru că se teme de persecuţie, de încălcarea gravă sau sistematică a drepturilor omului sau de conflict armat şi ar putea fi astfel în nevoie de protecţie internaţională. Protecţia temporară este o măsură excepţională menită să asigure o protecţie imediată şi temporară persoanelor ce fug din calea conflictului din Ucraina. Acest lucru oferă anumite drepturi, printre care un permis de şedere, acces la piaţa muncii, asistenţă medicală şi acces la educaţie pentru copii. Protecţia temporară este un mecanism de urgenţă al Uniunii Europene.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.