Consecințele escaladării războiului Rusiei împotriva Ucrainei sunt „mult prea înspăimântătoare pentru a fi contemplate”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat într-o vizită în Moldova. Prima destinaţie a lui Guterres a fost oraşul Chişinău, unde se celebrau 30 de ani de la aderarea Republicii Moldova la ONU.
Vizita șefului ONU vine după o serie de incidente care au zguduit Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a țării, şi care au făcut ca guvernul Republicii Moldova să fie în alertă maximă.
„Moldova este în prima linie în menţinerea păcii și stabilității în lume. Cu războiul atât de aproape și diviziunile actuale, speranța mea este ca toţi actorii să dea dovadă de simț de responsabilitate”, a spus Guterres.
Guterres a lăudat apoi populația Moldovei, o „țară mică cu inima mare”, pentru că și-a deschis porțile pentru aproape jumătate de milion de refugiați ucraineni, mult mai mult decât orice altă țară proporțional cu populația sa.
Crize suprapuse
„Republica Moldova se confruntă astăzi cu o suprapunere fără precedent a crizelor, inclusiv criza pandemică, criza energetică, inflația, reorientarea comerțului global. În pofida acestor provocări, vă asigur că Republica Moldova merge înainte pe calea dezvoltării, democrației și integrării europene”, a spus premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.
Principala provocare la adresa stabilității țării vine din Transnistria – o fâșie de pământ aflată sub controlul autorităților separatiste de la războiul din 1992 cu Moldova. Rusia a adus în regiunea separatistă aproximativ 1.500 de militari, oficial ca forță de menținere a păcii.
În ultimele săptămâni au avut loc atacuri cu explozibili în regiunea separatistă – a căror origine este încă neclară, iar Moldova se teme de o intervenție rusă.
Impactul economic
Războiul are un impact devastator asupra economiei moldovenești, cu lanțuri de aprovizionare întrerupte și prețuri în creștere rapidă la combustibil și alimente. ONU s-a angajat să sprijine financiar țara.
În Moldova nu există tabere de refugiați, refugiații locuind cu familiile moldovenilor. Guterres a anunțat creșterea fondurilor alocate celui mai eficient program pentru refugiați, care oferă o contribuție în numerar.
Organizația Națiunilor Unite își propune să acorde ajutoare celor peste 90.000 de refugiați și celor 55.000 de familii moldovenești care i-au găzduit.
https://it.euronews.com/2022/05/10/timori-di-escalation-in-moldavia-guterres-serve-senso-responsabilita
Articol de Giulia Avataneo
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel/cciulu