Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Postul public Radio România Cultural deschide campania „Artişti români pentru artişti ucraineni”, organizată de UNITER, Uniunea Teatrală din România, în Sufrageria Regală de la Muzeul Naţional de Artă al României, în Noaptea Muzeelor 2022, pe 14 mai, cu un spectacolul-lectură cu Şerban Pavlu şi un recital al Trupei Firma dedicate artiştilor din Ucraina. Actorul Şerban Pavlu va citi monologul „Sindromul supravieţuitorului” de Andrii Bondarenko, o piesă scurtă scrisă de dramaturgul ucrainean la doar câteva zile după ce armata rusă a invadat Ucraina, un monolog despre temerile, regretele şi vinovăţiile unui om în a cărui ţară a început războiul. Evenimentul face parte din campania „Artişti români pentru artişti ucraineni”, organizată de UNITER, împreună cu Worldwide Reading Project şi The Center of International Theatre Development din Baltimore. Pe structura programului anual al UNITER „Artişti pentru artişti”, de data aceasta campania este dedicată artiştilor ucraineni, la iniţiativa Ralucăi Rădulescu, de la Radio România Cultural, traducătoarea a 10 texte ce vor şi fi citite în toată ţara. Peste 40 de teatre şi alte instituţii de cultură, publice şi independente, din România şi Republica Moldova, vor organiza, în perioada 16 mai – 15 iunie, spectacole-lectură sau vor dona veniturile obţinute din vânzarea biletelor la spectacole din propriile repertorii pentru artiştii ucraineni. Spectacolul din Noaptea Muzeelor va continua cu un micro-recital tematic al trupei FiRMA. „Arta nu cunoaşte graniţe! Suntem onoraţi să ne alăturăm iniţiativei Radio România Cultural, iniţiativă menită a ne demonstra că arta poartă în genă darul de a se naşte şi a supravieţui în orice context, fie el extrem, precum războiul de la porţile noastre. Vom fi acolo trup şi suflet cu muzica şi versurile noastre, versuri de Andrii Bondarenko, Ana Blandiana, Nina Cassian şi Mihai Eminescu, întru speranţă” – a spus Daniel Rocca, liderul trupei.
2) Trei studenţi din Ucraina vor studia la Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii din Iaşi, nord-estul României, a informat Radio Iaşi. Solicitările sunt pentru secţia cu predare în limba engleză de la Facultatea de Medicină Veterinară, după cum a declarat rectorul Gerard Jităreanu: „Deocamdată am avut doar 3 solicitări pe domeniul medicină veterinară, care au fost rezolvate într-un timp foarte scurt. Pe măsură ce vor apărea şi alte solicitări, sigur că suntem deschişi pentru a asigura tinerilor care vin din Ucraina condiţii pentru a-şi continua studiile, pentru a se putea integra în mediul universitar, pentru cazare”, a afirmat rectorul.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.