Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Peste 1.200 de ucraineni, dintre care peste 500 minori, au fost ajutaţi până în prezent în Centrul de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi Bihor care funcţionează în Oradea (nord-vestul României). Refugiaţii au beneficiat de serviciile oferite de reprezentanţii instituţiilor publice implicate, ai organizaţiilor din Grupul de iniţiativă ‘Bihor pentru Ucraina’, precum şi de voluntarii prezenţi, unii dintre aceştia fiind chiar refugiaţi ucraineni. Persoanele refugiate sosite la Centru au beneficiat de consiliere specializată şi de serviciile de care aveau nevoie în momentul respectiv şi pe termen lung. De asemenea refugiaţilor veniţi la Centru le-au fost donate alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, iar copiilor, inclusiv cărţi potrivite vârstei, în limba ucraineană.
În cadrul Centrului sunt organizate mai multe puncte de informare ale diferitelor instituţii publice, din care fac parte specialişti din diferite domenii, translatori şi voluntari din cadrul a peste 50 de organizaţii neguvernamentale şi ai Crucii Roşii Filiala Bihor. Instituţiile implicate au acordat următoarele servicii: consiliere şi servicii medicale specializate, întocmirea de fişe pentru familiile refugiate, informaţiile furnizate făcând referire la alocaţiile de stat şi la acordarea ajutorului pentru susţinerea familiei, consiliere pentru angajare, servicii specializate şi îndrumare privind încadrarea în grad şi tip de handicap, obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap, obţinerea permisului de şedere, eliberarea de permise de şedere temporară.
În Centru sunt amenajate un punct medical, un spaţiu ‘mama şi copilul’, un spaţiu pentru consiliere psihologică şi spaţii pentru odihnă, pentru servit masa, pentru relaxare, loc de joacă pentru copii etc., refugiaţii beneficiind şi de diferite produse de strictă necesitate (produse alimentare, haine, produse de igienă). Totodată, au fost organizate activităţi recreative şi de divertisment pentru copiii şi pentru adulţii ucraineni.
2) Inspectoratul General pentru Imigrări a anunţat că se înregistrează un număr crescut de solicitări din partea refugiaţilor ucraineni pentru acordarea protecţiei temporare şi acordarea de permise de şedere, eliberându-se circa 1.000 de documente pe zi. Pe de altă parte, angajaţii Inspectoratului au procesat cele circa 4.400 de solicitări de azil ale unor cetăţeni ucraineni de la începerea conflictului din ţara vecină, persoane care la acest moment beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Inspectoratul depune toate eforturile, inclusiv prin suplimentarea personalului acolo unde situaţia o impune, astfel încât solicitanţii de azil şi de protecţie temporară să beneficieze de toate condiţiile prevăzute de legislaţia naţională şi europeană în domeniul azilului şi migraţiei.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.