După doi ani de întrerupere din motive pandemice, revine în atenția publicului SĂPTĂMÂNA INTERNAȚIONALĂ A MUZICII NOI, eveniment anual dedicat creației contemporane ajuns la ediția cu numărul 31. Organizat de Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, UCMR-ADA, Radio România și Universitatea Națională de Muzică București, având mai mulți parteneri tradiționali din sfera instituțiilor de cultură și media, festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi se va derula între 22-29 mai 2022 la Universitatea Națională de Muzică din București și la Radio România. Două dintre ansamblurile muzicale ale radioului public vor lua parte la festival, prin două seri muzicale desfășurate la Sala Radio.
Miercuri, 25 mai 2022, de la 19.00, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO va evolua sub bagheta dirijorului german LUTZ RADEMACHER, absolvent al Conservatorului din Hamburg. Acesta și-a început cariera ca dirijor la Basel și Freiburg, a fost aplaudat ca dirijor invitat la Festivalul de la Salzburg, la Opera Comică din Berlin sau la pupitrul orchestrelor Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și Neue Philharmonie Westfalen.
Concertul se va desfășura cu participarea apreciaților soliști EMIL VIȘENESCU – clarinet și ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU – flaut și programul serii va cuprinde două creații în primă audiție absolută: Gabriel ALMAȘI: Thèmes/ Anthèmes pentru orchestră de coarde și țambal (țambal: Cătălin Răducanu) și Diana ROTARU: De simplici duplex II – Concert pentru clarinet și orchestră. Veți asculta de asemenea și Remus GEORGESCU: Exorcisme pentru flaut, orchestră de coarde și percutie și Sabin PĂUTZA: Concert pentru flaut și orchestră.
Vineri, 27 mai 2022, de la 19.00, este rândul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO să evolueze în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, sub bagheta dirijorului MIHAIL AGAFIŢA, care a susținut, în decursul a 30 ani, peste 800 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de ansambluri din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Italia, Polonia, Cehia, Ucraina şi Belarus, precum și diverse turnee în Germania, Danemarca, Grecia, Elveția și Portugalia. Începând din 2004 a deținut funcţia de dirijor permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 ocupă poziţia de prim dirijor şi director artistic al orchestrei simfonice din cadrul instituţiei.
Veți avea ocazia de a asculta – în primă audiție absolută – două lucrări: Octavian NEMESCU – PostSimfonia a II-a și Andrei TĂNĂSESCU – Luceafărul (partea I a oratoriului). Concertul se va derula cu participarea soliștilor vocali IUSTINIAN ZETEA – bas, STANCA MANOLEANU – soprană și MIHAI URZICANA – tenor și a CORULUI ACADEMIC RADIO, dirijat de CIPRIAN ȚUȚU.