Survenită ieri (miercuri, 18), vestea cererii oficiale de aderare a Suediei și Finlandei la NATO ocupă prima pagină a ziarelor străine, iar comentariile presei internaționale reflectă importanța evenimentului.
“Finlanda și Suedia își depun oficial cererea de aderare la NATO”, anunță cotidianul american The Washington Post. Ziarul subliniază că, „pentru cele două țări, care, pâna la invazia Rusiei în Ucraina, își susțineau neutralitatea, evenimentul este cât se poate de important, ele ajungând să-și reconsidere poziția față de propria lor securitate”. Cotidianul suedez Daggens Nyheter informează că „ministrul suedez al apărării, Peter Hulqvist, s-a întâlnit deja cu omologul său american, Lloyd Austin, pentru a discuta despre aderarea la NATO”. Același ziar afirmă că „președintele american, Joe Biden, are multe motive să le ureze bun venit președinelui finlandez și premierului suedez atunci când cei trei se vor întâlni în cursul zilei de azi (joi,18 mai), cu ocazia vizitei lor la Casa Albă”. În Finlanda, pe marginea aceluiași eveniment, ziarul Demokraatti comentează: „Finlanda face un mare pas spre NATO, dar acesta nu e nici primul și nici ultimul”. Ziarul afirmă că, de fapt, „Finlanda luase decizia de aderare la NATO încă din data de 24 februarie, dar a fost nevoie de un adevărat proces de fermentare pentru ca dorința să fie deschis exprimată”.
Dar ce spune Turcia despre decizia Suediei și Finlandei? Cotidianul turc Hürriyet titrază: „Președintele Erdoğan le cere aliaților NATO să țină cont de înrgijorările legate de Finlanda și Suedia”. Dar, potrivit aceluiași ziar, președintele turc a ținut să mai adauge: “Totuși, asta nu înseamnă că noi vom spune ‚da’ în fața oricărei propuneri. Pentru noi, extinderea NATO are sens doar în măsura în care ni se repectă și propriile sentimente. Să ni se ceară lărgirea NATO în timp ce organizației teroriste PKK i se acordă tot sprijinul, pentru noi este un lucru incoerent, ca să nu spunem mai mult”.
Drept care, după cum aflăm din cotidianul britanic Financial Times, „Erdoğan a blocat aderarea la NATO a Suediei și Finlandei”. Pe aceeași temă, ziarul francez Le Figaro oferă mai multe amănunte: „Erdoğan speră ca aliații să îi înțeleagă mai bine îngrijorările” sau: „Turcia reproșează Suediei și Finlandei că nu au răspuns unor cereri de extrădare vizând niște militanți PKK”. Și tot din Le Figaro mai aflăm că „Suedia și Finlanda urmează să discute problema cu Turcia în cursul zilei de sâmbătă”.
În presa rusă, frapează titlul unui articol din ziarul Pravda. „Răspunsul Rusiei la decizia Finlandei de a adera la NATO va fi o surpriză”. Ziarul citează astfel o declarație a de-acum celebrei purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. „Asta depinde de departamentul nostru de apărare”, a mai spus ea. „Desigur, decizia aparține armatei”.
În sfârșit, să pomenim și despre ‚Toți oamenii Kremlinului’, un serial în stilul faimosului House of Cards, pe care intenționează să îl regizeze și să-l producă Aleksandr Rodnianski, un regizor și producător ucrainean. Potrivit unui interviu acordat revistei americane Variety, ”serialul va urmări ascensiunea președintelui rus Vladimir Putin de la un neînsemnat agent KGB la președintele de temut de azi”. Ziarul rusesc de limbă engleză Moscow Times precizează că „serialul va fi o ecranizare a romanului omonim al jurnalistului rus Mihail Zîgar”. Și ajungând la așa-zise ‚ecranizări’, să pomenim și despre declarația filmată a unui soldat rus, Vadim Șișimarin, judecat pentru crime de război în Ucraina. Ziarul italian Corriere della Sera îl citează pe inculpat titrând: „Sunt vinovat”, dar mai citează și Kremlinul care ar fi replicat: „E o înscenare”.
Alexandru Danga – Agenția de presă RADOR