Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Centrul de primire şi distribuire a donaţiilor pentru cetăţenii ucraineni deschis de Primăria Capitalei în pavilionul central Romexpo a fost mutat în pavilionul G7, foarte aproape de actuala locaţie, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. Programul de funcţionare rămâne acelaşi, de luni până vineri, între 9.00 şi 17.00 pentru cetăţenii ucraineni, iar sâmbătă în acelaşi interval orar pot veni persoanele care doresc să aducă donaţii. În cele două luni de funcţionare, Centrul de donaţii al Primăriei de la Romexpo a ajutat peste 30.000 de cetăţeni ucraineni cu alimente, produse de igienă şi pentru bebeluşi sau îmbrăcăminte – toate provenind din donaţii. Nicuşor Dan a mulţumit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România, care va ajuta autoritatea locală cu cheltuielile pentru chirie şi întreţinere în noul pavilion, precum şi pentru sprijinul acordat până acum în favoarea refugiaţilor ucraineni care au ajuns în Bucureşti.
2) Un transport de ajutoare umanitare a fost trimis din judeţul Iaşi (nord-est) către regiunile Viniţa şi Cernăuţi, unităţi administrative din Ucraina înfrăţite cu Iaşul. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a precizat că întregul fond de rezervă al judeţului, în valoare de 200.000 de lei (circa 40.500 de euro), a fost redirecţionat către cele două regiuni din Ucraina: Pe lângă banii donaţi de Consiliul Judeţean, au mai donat fonduri Crucea Roşie, angajaţii Consiliul Judeţean, dar şi locuitori ai Iaşului. Două camioane cu generatoare, pături, echipamente, alimente, medicamente au fost trimise spre cele două regiuni. Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Ionuţ Grădinariu, a precizat că, în total, sunt 15 tone de materiale de strictă necessitate.
3) www.dopomoha.ro este o platformă dezvoltată de Guvernul României în parteneriat cu societatea civilă, pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni cu informații privind drepturile pe care le au în România. www.dopomoha.ro, care are versiuni în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă, încorporează o platformă de donații, ”Sprijin de urgență”, care coordonează eforturile instituțiilor guvernamentale, societății civile, mediului privat, organizațiilor naționale și internaționale de a veni în sprijinul poporului și refugiaților ucraineni, greu încercați de agresiunea militară rusă.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.