Premierul ungar a adresat o scrisoare ziaristului român Marius Ghilezan, căruia i-a mulţumit pentru că a luat atitudine „faţă de atacurile nedrepte la adresa Ungariei”.
Marius Ghilezan a relatat în cotidianul „România Liberă” că a primit o scrisoare din partea premierului ungar pe care a şi publicat-o în articolul său. A scris că iniţial nu a vrut să publice scrisoarea, dar în cele din urmă, ascultând de argumentele prietenilor săi, a decis să o prezinte pe scurt.
Pe prima pagină a scrisorii Viktor Orbán a relatat victoria pe care a obţinut-o alianţa Fidesz la alegerile din 3 aprilie, deşi „împotriva lor se mobilizaseră forţe uriaşe”. A continuat scriind ce fel de ţară ar dori să construiască şi a inclus în rândul obiectivelor ridicarea naţiunii ungare, consolidarea civilizaţiei creştine europene, protejarea familiilor tradiţionale şi a copiilor, preţuirea muncii, importanţa spiritului ungar, respectiv a minţii raţionale: „Nu credem că avem dreptate în toate şi nu credem că fiecare ar trebui să facă ceea ce facem noi. Dar credem că şi aceste valori au locul lor «sub soare»” – a scris premierul, în opinia căruia maghiarii au fost mereu luptători pentru libertate şi se vor angaja şi acum pentru libertatea opiniilor lor.
Viktor Orbán a precizat apoi că a scris o scrisoare ziaristului român, deoarece şi acesta face parte dintre cei pentru care aceste valori sunt importante şi care manifestă înţelegere faţă de aceste angajamente ale naţiunii ungare şi, totodată, acestui fapt se datorează că în ultimii ani s-a situat şi personal de partea Ungariei faţă de atacurile nedrepte lansate împotriva ţării: „Permiteţi-mi să vă transmit şi pentru această atitudine mulţumirile poporului ungar, respectiv să vă cer să luptăm umăr la umăr şi în continuare pentru păstrarea şi consolidarea valorilor noastre comune!” – a scris în încheierea scrisorii publicate Viktor Orbán.
În încheierea articolului său Ghilezan a menţionat că a crescut într-o aşezare cu majoritate maghiară, în Dumbrava (Igazfalva în maghiară) din judeţul Timiş. La vârsta de 5 ani vorbea mai bine ungureşte decât româneşte, de aceea tatăl său l-a trimis în oraşul cu majoritate română Timişoara, la bunica sa. Cu toate acestea o ţine minte pe educatoarea sa, Irma néni, care l-a invăţat „câte limbi vorbeşti, atăţia oameni valorezi”.
A adăugat că la schimbarea regimului, fiind un tânăr liberal, s-a întâlnit de mai multe ori cu politicienii de la Fidesz. În opinia sa, Viktor Orbán a rămas în ultimii 30 de ani fidel patriei sale, spre deosebire de exemplu de fostul premier liberal român Ludovic Orban, care „s-a afundat în mocirla globalismului”.
„A fost păcat pentru sângele vărsat în 1989 la revoluţia din Timişoara. România nu a mai avut de atunci lideri patrioţi, Iar atunci când avea, atunci au ajuns să fie aruncaţi în închisoare conform voinţei juntei progresiste” – a scris Ghilezan.
Potrivit portalului „azonnali.hu”, ziaristul român este un monarhist convins, susţine restituţia Casei Regale române, dar recent a menţionat, de exemplu, că în persoana lui Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, ţara ar putea avea chiar şi un premier maghiar, iar pe termen lung s-ar putea înfiinţa şi o confederaţie româno-ungară, care ar reprezenta în Europa mai pregnant interesele celor două naţiuni. De asemenea a scris în repetate rânduri şi apreciativ despre Viktor Orbán, referindu-se la faptul că premierul ungar nu este dispus să „aservească” ţara politicienilor de la Bruxelles.
(Autor: István Bereznay)
Traducerea: Imola Stănescu
INDEX (Ungaria) – 19 mai