Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) în cadrul procedurilor lansate împotriva Federaţiei Ruse, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. România se va coordona cu alte state care au luat o decizie similară şi va colabora strâns cu reprezentanţii Ucrainei implicaţi în procedurile din faţa CIJ. Decizia autorităţilor române a fost comunicată de ministrul Bogdan Aurescu ca expresie a susţinerii ‘constante’ şi ‘principiale’ a autorităţilor de la Bucureşti pentru cauza Ucrainei. Decizia României reflectă, o dată în plus, poziţia constantă a ţării noastre în favoarea valorificării instrumentelor şi instituţiilor de drept internaţional în sprijinul menţinerii şi restabilirii păcii şi securităţii internaţionale, precum şi încrederea necondiţionată în rolul fundamental al CIJ ca promotor al justiţiei internaţionale.
La 26 februarie 2022, Ucraina a cerut iniţierea procedurilor contra Rusiei la CIJ, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Convenţia din 1948 privind prevenirea şi reprimarea crimei de genocid. Ucraina a reclamat faptul că Rusia a invocat, în mod fals, comiterea unor acte de genocid în regiunile Lugansk şi Doneţk, pentru a justifica recunoaşterea aşa-numitelor Republici Populare Doneţk şi Lugansk, precum şi pentru a desfăşura o operaţiune militară specială împotriva Ucrainei. În baza acestor acuzaţii false, Federaţia Rusă este angajată, în prezent, într-un proces de invazie militară a Ucrainei, care are ca efecte încălcări grave şi pe scară largă ale drepturilor omului şi dreptului internaţional umanitar, menţionează Ministerul de Externe de la Bucureşti.
2) A fost recepţionat în România primul transport cu materiale de sprijin umanitar donate de către Guvernul Japoniei pentru refugiaţii din Ucraina. Transportul cu materiale de sprijin umanitar donate de către Guvernul Japoniei pentru refugiaţii din Ucraina a fost realizat în cooperare cu autorităţile de la Bucureşti şi cu Biroul din România al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNHCR). Ajutorul umanitar constă în obiecte de strictă necesitate: pături, aşternuturi de unică folosinţă din plastic, produse de igienă şi de bucătărie, lămpi pe bază de energie solară. Materialele vor fi distribuite în Ucraina.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.