Ministerul Sănătății anunță că în România nu a fost înregistrat niciun caz de variola maimuței sau de suspiciune de îmbolnăvire. Precizările vin după ce în mediul online au apărut informații cu privire la un posibil ca la Spitalul Municipal din Rădăuți. Cătălina Crețu are detalii.
Reporter: Cazul de la Rădăuți este al unei paciente de 43 de ani cu varicelă – subliniază Ministerul Sănătății, pe care o citează pe șefa secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, medicul Angelica Popescu. Femeia s-ar fi infectat după ce a intrat în contact cu copiii săi, care au avut această boală, potrivit doctoriței Popescu.
Autoritățile informează că variola maimuței nu se transmite cu ușurință de la om la om, ci doar prin contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, prin tractul respirator, prin ochi, nas și gură, prin fluide corporale sau prin contact cu obiecte contaminate recent.
Este o infecție virală cu simptome ușoare, precum febră, dureri de cap și erupții cutanate. În general, cei infectați se vindecă în câteva săptămâni. Totuși, o erupție neobișnuită ar trebui să ne determine să mergem la medic.
Mai multe țări occidentale, inclusiv Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Suedia au identificat cazuri de variola maimuței. Îmbolnăvirile au fost raportate și în Canada și Statele Unite, iar Organizația Mondială a Sănătății, care a elaborat un amplu material informativ despre boală, a anunțat că urmărește îndeaproape situația./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai