Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Un nou proiect Caiac SMile, denumit „Integrare prin compasiune”, dedicat refugiaţilor din Ucraina, a fost inaugurat pe 19 mai. 80 de orfani ucraineni primesc cadou o tabără de vară în care au asigurate activităţi sportive şi o masă caldă. 80 de copii proveniţi din casele de tip familial din ţara vecină şi aflaţi acum în grija Primăriei Negreşti Oaş (nordul României) vor avea acces, timp de trei luni, la activităţi sportive şi asistenţă pentru continuarea programului şcolar. Activităţile se vor desfăşura de trei ori pe săptămână, începând din 1 iunie, până pe 31 august 2022, la hotelul ‘Lacul lui Pintea’ din localitatea Livada (Satu Mare). În timpul programului, ei vor primi o masă caldă în fiecare zi, precum şi asistenţă în continuarea programului şcolar prin lecţii interactive şi dezbateri sub formă de jocuri. Pe toată durata de desfăşurare, beneficiarii vor primi suport psihic şi emoţional din partea personalului implicat în proiect, dar şi supraveghere pentru menţinerea siguranţei şi sănătăţii fizice. Primăria oraşului Negreşti-Oaş este partener în acest proiect şi va asigura transportul copiilor la şi de la locul de desfăşurare a activităţilor pe parcursul întregii perioade.
2) Produse alimentare de la rezerva de stat vor fi acordate, prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, cetăţenilor care fug din calea războiului din Ucraina, a hotărât Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU). Pe lista produselor care vor fi utilizate ca ajutoare de urgenţă pentru pentru refugiaţi se numără, printre altele, 900 de kilograme de mălai, 1.000 de kilograme de făină, 980 de kilograme de orez şi 960 de kilograme de zahăr. Totodată, Comitetul a aprobat modul de organizare şi coordonare a curselor speciale puse la dispoziţie de Societatea de Transport Bucureşti persoanelor care vin din Ucraina. Astfel, traseele de deplasare se vor stabili în funcţie de situaţia operativă, pe rute din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, ori de câte ori situaţia o impune. Din 27 februarie, Societatea de Transport Bucureşti a efectuat în Capitală transport gratuit pentru cetăţenii străini sau apatrizi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, a amintit Prefectura Capitalei.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.