Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Peste 2.900 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. Dintre persoanele refugiate din Ucraina, cele mai multe, peste 900, au fost angajate în industria prelucrătoare. Alţi peste 450 de ucraineni şi-au găsit locuri de muncă în domeniul construcţiilor, în timp ce peste 300 desfăşoară activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport. Aproape 300 lucrează în hoteluri şi restaurante, iar 270 desfăşoară activităţi de comerţ. Cei mai mulţi refugiaţi, peste 800, lucrează în Bucureşti, peste 260 în Bistriţa-Năsăud (nord-vest), peste 200 în Arad (vest) şi alţi peste 200 în Timiş (vest).
2) Transporturile umanitare către Ucraina vor avea prioritate şi vor fi însoţite din Siret (nord) până la frontieră cu antemergător, în condiţiile în care blocajele de trafic înregistrate în Punctul de Trecere a Frontierei Siret persistă, a anunţat prefectul Alexandru Moldovan. Chiar dacă instituţiile de stat cu atribuţii directe în gestionarea traficului de mărfuri în zonă au mobilizat efective importante de o parte şi de alta a punctului de trecere a frontierei, s-au format şiruri de camioane cu lungimi de mai mulţi kilometri, ceea ce a condus la formarea ambuteiajelor rutiere şi la îngreunarea tranzitului ajutoarelor umanitare către Ucraina. La solicitarea prefectului vor fi suplimentate efectivele care vor fi mobilizate în zona frontierei de la Siret în perioada imediat următoare.
3) Peste 6.000 de tone de produse alimentare, de igienă, medicamente şi dispozitive medicale au ajuns în Ucraina din hub-ul umanitar amenajat la marginea oraşului Tulcea (est) de autorităţi judeţene şi organizaţii internaţionale. Înfiinţarea hub-ului a fost o necesitate, deoarece niciun alt depozit de ajutoare din judeţ nu avea o capacitate suficient de mare, iar în condiţiile în care nicio instituţie a statului, ca de exemplu Consiliul Judeţean sau Prefectura, nu putea face nimic rapid, din cauza birocraţiei, filiala teritorială a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) a fost soluţia la îndemână, a declarat preşedintele ACoR, Eugen Ion. Au fost trimise în Ucraina, până acum peste 300 de camioane, a adăugat sursa citată.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.