La această întrebare caută răspunsuri un amplu articol apărut azi pe portalul HVG. Aparent întroducerea stării de necesitate în Ungaria din cauza războiului din Ucraina nu era necesară în condiţiile în care coaliţia de dreapta Fidesz – Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) are o majoritate de două treimi în parlament. După modificări succesive ale regulamentului legislativului, guvernul în 24 de ore poate adopta orice proiect de lege, ca atare nu se justifica întroducerea legiferării prin ordonanţe.
Autorul articolului crede că în aceste condiţii declararea stării de necesitate are mai mult un efect psihologic: descurajează protestele sindicale, care în ultima perioadă s-au înmulţit, mai ales în învăţământ. Un alt motiv poate să fie faptul că guvernul în perioada următoare va fi nevoit să ia măsuri de austeritate bugetară (vicepremierul Semjén Zsolt a anunţat deja că majorările salariale pentru profesori vor fi amânate) şi premierul Orbán Viktor vrea să evite dezbaterile parlamentare care ar putea afecta imaginea guvernului.
Un al treilea motiv ar putea fi faptul că în câteva zile va expira interdicţia de a demisiona a personalului din sistemul sanitar şi din instituţiile de forţă. Această măsură a fost luată în timpul pandemiei, când era în vigoare altă stare de necesitate. Este posibil ca guvernul vrea să prelungească această interdicţie, eventual să extindă şi asupra profesorilor, având în vedere că mai mulţi dintre ei au anunţat că îşi vor da demisiile, dacă nu li se vor mări salariile. Potrivit unei ştiri apărută azi pe acelaş portal Secţia de bucătar-cofătar al Colegiului Tehnic din Balatonfüred se desfiinţeză din cauza lipsei profesorilor (la concursul de angajare nu s-a prezentat nimeni).
În fine autorul crede că prim-ministrului Orbán îi place să se prezinte în postura omului de acţiune, care realizează tot ce îşi doreşte fără să poate fi împiedicat, încetinit sau criticat de Opoziţie. (HVG)
Székely Ervin, RADOR