Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul României a aprobat acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă în sprijinul Republicii Moldova, al Ucrainei, dar şi al refugiaţilor ucraineni aflaţi în România. În Ucraina se vor trimite produse alimentare, paturi, saltele, pături, perne, carburant din stocurile constituite ca rezerve de stat în valoare de aproape 10 milioane de lei (circa două milioane d eeuro) fără TVA, pentru a veni în sprijinul populaţiei puternic afectate de agresiunea militară rusă. Transportul va fi asigurat de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. Pentru persoanele refugiate care se află pe teritoriul României în urma războiului din Ucraina, Guvernul a aprobat scoaterea din rezervele de stat a unor produse şi acordarea în regim de ajutor umanitar de urgenţă, cu titlu gratuit, Instituţiei Prefectului din judeţele Botoşani (nord), Suceava (nord), (est) Vaslui. Sunt trei dintre cele mai încercate judeţe din perspectiva gestionării situaţiei umanitare. Şi în acest caz vorbim de paturi, saltele, perne, saci de dormit şi elemente modulare, construcţii uşoare, care pot să permită autorităţilor locale să amenajeze spaţii care să îi găzduiască pe refugiaţi, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
2) Teatrul Naţional din Timişoara, vest, participă la Campania umanitară „Artişti români pentru artişti ucraineni” şi prezintă pe 1 iunie spectacolul-lectură „Sindromul supravieţuitorului” de Andrii Bodnarenko, traducerea Raluca Rădulescu. Campania reuneşte 46 de instituţii culturale de stat şi independente din România şi Republica Moldova care s-au alăturat acestui proiect de strângere de fonduri, desfăşurat în perioada 16 mai – 15 iunie. Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe Alina Ilea, Roberta Popa şi Cristian Szekeres. Regia artistică aparţine Mihaelei Lichiardopol. Uniunea Teatrală din România va redirecţiona încasările pentru ajutorarea artiştilor din Ucraina.
3) Copiii refugiaţi din Uraina, ajunşi la Timişoara, vestul României, pot petrece o oră în lumea poveştilor citite în limba lor maternă în Librăria „La Două Bufniţe”. Alături de parteneri din Cluj-Napoca (nord-vest), în spaţiul din Timişoara a fost amenajată „Mini Biblioteca Ucraina”, unde copiii pot citi cărţi sau le pot lua cu împrumut. Evenimentele de lectură vor fi bilunare, declară unul dintre fondatorii librăriei, Raluca Selejan. De asemenea, Asociaţia Culturală „Cărţile pe Faţă” primeşte donaţii de carte în limba ucraineană, pentru a spori oferta din Mini Biblioteca Ucraina.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.