Negocierile s-au prelungit pe toată durata weekend-ului, însă fără rezultat. Potrivit surselor citate de cotidianul Népszava, principala problemă a fost că Ungaria a venit cu noi solicitări.
Sursele din Comisia European au declarat pentru ziarul budapestan că propunerea despre care s-a discutat a fost că embargoul nu ar viza ţiţeiul, care soseşte prin conducta „Prietenia”. Soluţia a fost propusă de delegaţia maghiară şi, în afară de Ungaria, această conductă ar mai asigura aprovizionarea cu ţiţei rusesc a Slovaciei şi Cehiei. Polonia şi Germania – ţări care au şi ele terminale ale conductei – au declarat mai devreme, că indiferent de decizia UE privind sancţiunile, vor renunţa la petrolul rusesc.
Ambasadorii ţărilor membre UE de la Bruxelles au continuat, duminică, negocierile în spatele uşilor închise, depăşind cu mult timpul alocat discuţiilor despre al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi au decis că azi (luni) vor continua convorbirile. Potrivit surselor, din nou Ungaria este principalul obstacol în calea înţelegerii. Reprezentantul Budapestei a propus ca Ungaria să primească garanţii privind asigurarea ţiţeiului şi pentru cazul în care prin conducta „Prietenia” nu ar primi ţiţei. Totodată, pentru mai multe delegaţii reprezintă o problemă ca unele ţări din regiune să fie exceptate de la embargoul ţiţeiului rusesc. Aceştia consideră că o asemenea decizie ar afecta condiţiile egale ale pieţei unice, pentru că doar unii ar putea să beneficieze de ţiţeiul rusesc ieftin, pe când ceilalţi ar trebui să cumpere petrolul mult mai scump care este transportat prin mare.
La reuniunea Consiliului Uniunii Europene, care începe azi la Bruxelles, şefii de stat şi de guverne din ţările membre probabil că vor lua în discuţie problema embargoului, însă nimeni nu se aşteaptă la un acord.
Ungaria a fost de la început împotriva ideii ca sancţiunile faţă de Rusia să includă şi livrările de ţiţei şi de gaz – menţionează Népszava.
Székely Ervin, RADOR