1) Compania ‘Liviu Rebreanu’ a Teatrului Naţional Târgu Mureş (centrul României) vine în sprijinul artiştilor ucraineni afectaţi de război şi a programat o reprezentaţie caritabilă a comediei de succes ‘Take, Ianke şi Cadâr’ de Victor Ion Popa, în regia lui Nicu Mihoc. Spectacolul va avea loc pe 7 iunie la Sala Mare a Teatrului şi este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani. Încasările rezultate din această reprezentaţie vor fi direcţionate artiştilor ucraineni care trec acum prin momente teribile. Spectacolul va fi prezentat în cadrul Campaniei umanitare „Artişti români pentru artişti ucraineni” iniţiate de Uniunea Teatrală din România în parteneriat cu Worldwide Reading Project şi The Center for International Theatre Development din Baltimore, SUA, proiect de strângere de fonduri care se desfăşoară în perioada 16 mai – 15 iunie.
2) Deputatul minorităţii ucrainene din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi, i-a adresat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, solicitarea să precizeze care este procedura prin care tinerii refugiați din Ucraina pot accede în următorul ciclu de studii și care sunt criteriile de admitere la ciclul liceal pentru elevii ucraineni refugiați care studiază în școlile din România. Deputatul s-a referit, în special, la tinerii care au fost integrați în unitățile școlare din România și se află în ani terminali de studiu, precum și la cei din clasele primare, gimnaziale sau liceale. De asemenea, el s-a referit la modul în care elevii ucraineni aflați la sfârșitul ciclului gimnazial din Ucraina ar putea urma cursurile unui liceu de muzică sau al unui liceu cu profil artistic, în condițiile în care admiterea la astfel de unități de învățământ se realizează strict pe baza rezultatelor avute de elevi la evaluările naționale la limba și literatura română și la matematică.
În răspunsul trimis, Ministerul Educaţiei a informat că la nivelul Ministerului se află în proces de elaborare un demers legislativ de urgenţă pentru clarificarea tuturor aspectelor metodologice privitoare la parcursul şcolar al tuturor elevilor şi studenţilor proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina, intraţi pe teritoriul României, prin urmare şi a celor care ar putea urma cursurile unui liceu de muzică sau ale altui liceu cu profil artistic.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.