1) Filiala Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), fundaţia IsraAid şi fundaţia The Romulus T. Weatherman, sub auspiciile Adunării Parlamentare a Mediteranei şi Consiliului Judeţean Tulcea, au semnat un memorandum de colaborare pentru asigurarea funcţionării Hub-ului logistic umanitar pentru Ucraina deschis la marginea oraşului Tulcea (estul României). Memorandumul a fost pentru şase luni. Cheltuiala lunară estimativă este de 80.000 de euro, 50% din sumă va fi suportată de IsraAID, iar cealaltă jumătate de partea americană, pe perioada în care va continua războiul.
Hub-ul funcţionează de la începutul războiului din Ucraina, iar prin intermediul acestuia în ţara vecină au ajuns peste 310 camioane cu ajutoare şi aproximativ 3 milioane de porţii de mâncare. Depozitul umanitar deserveşte în prezent regiunile de sud ale Ucrainei – Odesa, Mykolaiv, Herson, Zaporizka, ajutând totodată şi cetăţenii ucraineni ajunşi şi rămaşi în judeţul Tulcea. Capacitatea totală a celor trei depozite din Tulcea care constituie hub-ul umanitar pentru Ucraina este de circa 6.000 de metri pătraţi, iar din acestea în ultima perioadă au plecat în special ajutoare constând în alimente.
2) Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov (sudul României) a decis înfiinţarea unui centru de cazare a refugiaţilor din Ucraina în satul Izvorani, cu o capacitate de 100 de locuri. Centrul va funcţiona în cadrul Complexului Olimpic Sydney 2000 al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
3) Patru tineri refugiaţi din Ucraina care fac parte din lotul de ciclism al Universităţii de Vest din Timişoara au participat la un traseu de pedalare în cadrul săptămânii sportive „UniSport Vest”. Adolescenţii au ajuns din Ucraina în urmă cu câteva săptămâni şi, de atunci, au fost integraţi în echipa UVT. Cu ajutorul comunităţii tinerii au primit şi bicicletele necesare pentru competiţii. Cei 4 ucraineni care au participat la evenimentul „Pedalaţi cu familia UVT” pe un traseu desfăşurat pe malul râului Bega, sunt încă minori şi, pentru că au ajuns singuri în ţara noastră, sunt în grija statului român.
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.