Aşa cum am scris, premierul maghiar a anunţat în ultima clipă că va uza de dreptul său de veto în legătură cu al şaselea pachet de sancţiuni UE pentru Rusia, dacă Comisia Europeană nu renunţă la măsura îngheţării averii aflată în ţările membre UE a patriarhului Kirill, şeful bisericii ortodoxe ruse şi un apărător al preşedintelui Putin. UE a cedat şi Kirill a fost scos de pe lista persoanelor sancţionate, iar pachetul de sancţiuni a fost adoptat.
Cotidianul maghiar Népszava, într-un articol publicat azi, a scris că, potrivit lui Felix Corley, un cercetător al arhivelor serviciilor secrete sovietice, este inimaginabil ca Vladimir Mihailovici Gundaiev – acesta este numele civil al patriarhului Kirill – ar fi putut să ajungă într-o funcţie atât de înaltă în ierarhia bisericii, fără colaborarea cu KGB. Anterior, în presa rusă, mai mulţi îl acuzau pe Kirill că sub numele conspirativ de Mihailov a fost informatorul serviciului secret sovietic.
El este acel Kirill pentru care Ungaria în ultimul moment a ameninţat că prin folosirea dreptului de veto va zădărnici runda a şaselea de sancţiuni UE împotriva Rusiei – a scris Népszava
Deşi imediat după alegerea sa au existat semne încurajatoare: a insistat pentru luare de poziţii împotriva grupărilor radicale de dreapta, în 2012 a somat guvernul să înceapă negocieri cu demonstranţii, care cereau alegeri libere şi a făcut paşi în direcţia ecumeniei, a cărei eveniment cel mai important a fost întâlnirea sa în 2016 cu papa Francisc, cu timpul însă a virat spre extrema dreapta a eşichierului politic. A creat relaţii deosebit de strânse cu puterea, a calificat preşedinţia lui Vladimir Putin drept un miracol, a sprijinit agresiunea împotriva Ucrainei şi a fost de părere că, în spatele celor care luptă împotriva trupelor ruse, stau forţe malefice.
În opinia lui Kirill, în Europa occidentală domină un „ateism agresiv”. Este împotriva avortului, a eutanasiei, fertilizării in vitro şi legalizarea legăturilor homosexuale. Subliniează „rădăcinile creştine” ale culturii europene. De mai multe ori a afirmat că există legături între comportamentul moral al omului şi catastrofele naturale. A militat şi împotriva căsătoriilor civile (nereligioase).
În spatele ameninţărilor cu veto al lui Orbán poate să stea ideea că şi Kirill şi guvernul maghiar sunt adepţii fundamentalismului religios – a scris autorul articolului. Pe de altă parte, se poate presupune că premierul maghiar încă speră că el poate realiza un nou summit la Budapesta între patriarhul şi papa Francisc. Astfel s-ar putea spune că Orbán Viktor este garanţia creştinismului şi ecumenismului – a conchis Népszava.
Székely Ervin, RADOR