În noul guvern al premierului Orbán Viktor, toate serviciile secrete au fost trecute sub conducerea Cabinetului Primului Ministru, condus de Rogán Antal, un lider marcant al partidului de guvernământ, Fidesz. Conform specialiştilor, această măsură nu este doar organizatorică, ci are o încărcătură politică. Actuala structură permite ca serviciile să se transforme în poliţie politică – a scris portalul în ediţia sa de azi, accesibil doar pentru cei abonaţi.
Până acum, Biroul de Protecţia Constituţiei (AH) specializat în activitatea de contraspionaj şi Serviciul de Asistenţă Tehnică în domeniul Siguranţei Naţionale (NBSZ) (similar cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale din România), care asigură logistica necesară pentru celelalte servicii, au funcţionat în cadrul Ministerului de Interne, condus de Pintér Sándor. Biroul de Informaţii (IH) care se ocupă cu culegere de informaţii externe (practic cu spionaj) era în subordinea Ministerului de Externe, condus de Szijjártó Péter. Acum, însă, toate acestea vor ajunge direct sub Cabinetul Primului Ministru, ceea ce îi permite lui Orbán Viktor un control mai direct asupra activităţii serviciilor. Legătura între premier şi serviciile secrete o va realiza Rogán Antal, un ministru eminamente politic, spre deosebire de Pintér Sándor, cel care a terminat Academia de Poliţie, a crescut în administraţie şi nu este membru de partid.
Portalul HVG analizează într-un articol amplu motivele acestei restructurări. Autorul crede că decizia lui Orbán poate să se întemeieze pe două motive. Pe de o parte, s-a dorit o schimbare de generaţie în conducerea serviciilor, având în vedere că Pintér are 73 de ani, iar Rogán doar 50. Pe de altă parte – şi acest motiv pare a fi mai determinant – intenţia premierului a fost de a imprima o linie politică mai pronunţată activităţii serviciilor secrete. Rogán Antal pare a fi persoana ideală pentru acest rol. El este unul din membrii marcanţi ai Fidesz (a fost lider de grup parlamentar, ministru, primar al sectorului 5 din Budapesta). Este şantajabil, pentru că în calitate de primar a aprobat vânzarea unor imobile valoroase din centrul capitalei ungare cu mult sub preţul pieţii către liderii partidului şi oameni de afaceri. La audierea sa în faţa Parlamentului, acesta a declarat: „Cine încalcă interesele Ungariei, acela ameninţă securitatea Ungariei”. Potrivit portalului, această declaraţie „poate să se refere atât la George Soros, cât şi la societăţile civice finanţate de el. Aceştia au ajuns ameninţări la adresa securităţii naţionale, tocmai prin acel filtru politic, care a fost creat de către Rogán şi tovarăşii săi. Astfel se explică faptul că după alegeri a reînceput în forţă şicanarea societăţilor civice. Parţial din acest motiv există o nelinişte în lumea serviciilor secrete, că acestea vor fi degradate la nivelul poliţiilor politice” – a scris portalul HVG.
Székely Ervin, RADOR