Așa cum ne-am obișnuit, din păcate, de multă vreme, veștile despre războiul din Ucraina continuă să ocupe prima pagină a ziarelor străine, dar, după cum vom vedea, atenția presei internaționale s-a oprit și asupra altor evenimente.
„Ucraina nu va ataca teritoriul Rusiei”, a asigurat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de cotidianul american The Wall Street Journal. „Nu intenționăm să atacăm Rusia”, a subliniat președintele Zelenski, citat de același ziar. „Noi nu luptăm pe teritoriul rușilor. Războiul este pe teritoriul nostru. Nu ne interesează Federația Rusă”, a mai spus președintele Zelenski, citat de același ziar. Cât despre Rusia, ea se arată dispusă la concesii. Agenția britanică de presă Reuters îl citează pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care ar fi spus că „Rusia nu intenționează să închidă fereastra pe care țarul Petru cel Mare a încercat s-o deschidă spre Occident”. Întrebat dacă Rusia „va da ceasul înapoi” în privința eforturilor țarului Petru de a deschide Rusia spre Europa, același Peskov a răspuns: „Nimeni nu înceară să închidă nimic”. Dar, în pofida acestor declarațíi împăciuitoare, realitatea de la fața locului este alta. Iată câteva titluri din ziarul american The Washington Post: „Lupte de stradă în orașul Severodonețk” sau: „Zelenski afirmă că Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei”. Foarte interesant pare un articol din ziarul britanic The Guardian, intitulat „Rusia câștigă războiul economic, iar Putin nu e nici pe departe pe cale să-și retragă trupele”. Interesantă ni se pare însă concluzia acestui articol, unde se spune: “Date fiind atrocitățile comise de trupele rusești, un compromis cu Kremlinul este în prezent greu de conceput, dar realitatea economică sugerează un lucru, și anume că, mai devreme sau mai târziu, se va ajunge la un acord”.
Ziarul german Frankfurter Allgemeine notează și alte evenimente legate de Rusia, iar comentariile sunt ușor ironice. “Din cauza Ungariei, UE renunță la sancțiunile impuse Patriarhului Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe ruse”, titrează cotidianul german. După care continuă: “Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost aprobat de reprezentanții statelor din UE, dar un nume lipsește brusc: cel al Patriarhului Kiril, care este în relații strânse cu Putin”. Citând surse diplomatice, ziarul francez La Croix subliniază că “eliminarea Patriarhului Kiril de pe listă se datorează presiunilor Ungariei”. La rândul său, cotidianul budapestan Heti Világgastaság (HVG) amintește că, “încă din luna mai, Patriarhul Kiril i-ar fi scris premierului ungar Viktor Orbán, subliniind că el este unul dintre puținii politicieni europeni care susțin valorile creștine și familia tradințională”, iar ministrul de externe Péter Szijjártó a subliniat că “era vorba despre o chestiune de principiu”.
Cum se vâd însă evenimentele din Ucrina în presa rusă? Iată câteva spicuiri. “Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a calificat Statele Unite drept o țară falimentară și i-a prezis o furtună”, relatează cotidianul moscovit Pravda. Și tot Pravdaa anunță că “Ministerul rus de Externe a adunat dovezi ale rusofobiei din 40 de țări, iar printre țările menționate se numără Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Germania, Polonia și țările baltice”. Un alt ziar moscovit, Nezavisimaia gazeta, notează că, “dat fiind conflictul din Ucraina, Moldova încearcă să înlocuiască gazul rusesc cu cel azer”. ȘI tot din Rusia, ziarul independent de limbă engleză, Moscow Times, anunță că țara “și-a întrerupt cooperarea cu Norvegia în domeniul nuclear”.
Apoi, trebuie menționat un eveniment sărbătorit cu bucurie de britanici și, am zice noi, nu doar de ei. Marea Britanie este în sărbătoare până la sfârșitul săptămânii, țara aniversând cei 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta II. Ne mărginim să cităm doar titlurile unor articole din presa britanică. “Regina radiază, iar mulțimea o ovaționează cu ocazia festivităților de aniversare a Jubileului de Platină”, titrează cotidianul britanic The Times. “Mi-aș fi dorit ca regina să facă parte din cabinetul meu”, declară fostul premier britanic, John Major, citat de cotidianul The Telegraph. ȘI în sfârșit, câteva cuvinte din mesajul de felicitare al președintelui francez Emmanuel Macron, citat de ziarul Daily Express: “Doamnă, pe parcursul acestor 70 de ani, Republica Franceză s-a bazat pe puține constante la nivel internațional. În cel de-al 70-lea an de domnie, noi vă omagiem realizările. Vă suntem recunoscători pentru curajul dvs, și împărtășim respectul și dragostea pe care poporul britanic și întregul Commonwealth vi le-au arătat-o întotdeauna. Sunteți o prietenă a noastră, un aliat extrem de apropiat și un exemplu al datoriei împlinite”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)