Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Luna iunie aduce ultima etapă a turneului naţional al cunoscutului pianist român Horia Mihail intitulat „Pianul călător”, Este turneul cu numărul 12, care oferă un program cu tema „Clasic”, ce alătură două celebre sonate, un adagio şi o fantezie pentru pian solo de Haydn, Mozart şi Beethoven. Spectacolele au loc în săli de concert sau în aer liber. Pe 2 iunie Horia Mihail a revenit la Tulcea, estul României, la Teatrul ‘Jean Bart’, pe 8 iunie va cânta la Bucureşti, la Sala Radio, cu Orchestra de Cameră Radio, iar pe 17 iunie va cânta la Constanţa, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet ‘Oleg Danovski’ – în aer liber. În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns, susţinând peste 200 de concerte. Acum, cele 5 piane puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate pentur o perioadă comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman.
Anul acesta, la concertele din cadrul turneului naţional „Pianul călător” este acordată intrare liberă tuturor refugiaţilor ucraineni, ca o dovadă de solidaritate şi preocupare şi pentru echilibrul emoţional al acestor oameni, care sunt nevoiţi să îşi găsească liniştea şi siguranţa pe alte meleaguri decât cele ale ţării lor, ca urmare a războiul ce creează adevărate tragedii pentru milioane de oameni.
2) Compania „Liviu Rebreanu” prezintă spectacolul-lectură „Dicţionar de emoţii în timp de război”, după textele a cinci dramaturgi ucrainieni. Spectacolul va fi prezentat în pe 10 iunie în cadrul Campaniei umanitare „Artişti români pentru artişti ucraineni” iniţiate de Uniunea Teatrală din România, proiect de strângere de fonduri care se desfăşoară în perioada 16 mai – 15 iunie. Coordonatorii spectacolului sunt Nicu Mihoc şi Laurenţiu Blaga. Ei au selectat textele: „Dicţionar de emoţii pe timp de război” de Elena Astasieva, „Copiii noştri” de Natalia Blok, „Deportare” de Maxim Kurocikin, „Vreau acasă” de Oksana Savcenko şi „Să le spunem pe nume” de Tetiana Kiţenko. Traducerea în română a fost realizată de Raluca Rădulescu. Regia tehnică este asigurată de Stelian Chiţacu.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.