Guvernul maghiar acuzat că vrea să falimenteze autorităţile locale conduse de politicienii opoziţiei

Guvernul maghiar a decis recent să nu mai contribuie la finanţarea utilităţilor folosite de autorităţile locale, ci doar cetăţenii să beneficieze de un sprijin pentru compensare plăţii facturilor la energie electrică şi la gaz – a scris azi portalul HVG. Ministrul dezvoltării economice Nagy Márton este de părere că majoritatea întreprinderilor mici- şi mijlocii şi autorităţile locale pot să găsească resurse pentru a plăti facturile mai mari.

Primarul sectorului 8 din Budapesta, Pikó András, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, susţine că, în urma măsurii guvernului, autorităţile locale vor ajunge în faliment – a scris portalul Telex. Furnizorul de la care până acum consiliul local pe care Pikó îl conduce a cumpărat energia electrică, a majorat preţul de patru ori. „Acum, demarăm licitaţia pentru gaz. Şi acolo ne aşteptăm la preţuri mult mai mari, în condiţiile în care cererea a crescut cu 20%” – a scris edilul, adăugând că autoritatea publică are obligaţia stabilită prin lege de a asigura iluminatul public, hrana şi încălzirea în azile pentru persoane vârstnice, în orfelinate, în şcoli şi grădiniţe, precum şi în instituţiile culturale subordonate. În condiţiile în care primăria nu poate să majoreze taxele şi impozitele locale şi nici să apeleze la credite fără autorizarea prealabilă a guvernului, autorităţile sunt condamnate la faliment – este de părere Pikó András, cel care crede că guvernul – pe lângă considerente economice – a avut în vedere şi un scop politic şi anume: compromiterea autorităţilor locale conduse de politicienii Opoziţiei. „Oamenii partidului de guvernământ, Fidesz, vor fi salvaţi din capcana bugetară, ca totdeauna până acum, iar ceilalţi vor fi lăsaţi să meargă pe râpă. Nota de plată o să achitaţi voi, cei care locuiţi în sectorul 8” – a încheiat primarul.

Decizia guvernului a fost criticată nu doar de edilii opoziţiei. Primarul oraşului Székesfehérvár, Cser-Palkovics András, cel care a cucerit mandatul în culorile Fiedesz, a declarat că este sceptic în ceea ce priveşte posibilitatea tuturor autorităţilor locale de a plăti utilităţile fără ajutorul guvernului. Acesta era nemulţumit că măsura guvernului a fost luată fără consultarea cu autorităţile locale.

Gémesi György, primarul independent al oraşului Gödöllő, a spus că în aceste condiţii spaţiul de manevră al autorităţilor locale se va restrânge şi mai mult – a scris cotidianul Népszava.

Székely Ervin, RADOR