O singură dată-n an te întâlnești cu o astfel de ocazie! Această zi oferă o posibilitate imensă – aceea de a vorbi despre voluptuosul și captivantul stil Art Nouveau. Ziua Mondială Art Nouveau (World Art Nouveau Day) este o sărbătoare dedicată acestui stil arhitectural unic, care are loc anual pe 10 iunie. Prima Zi Mondială a Art Nouveau-ului a fost organizată în 2013 de Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, în cooperare cu Szecessziós Magazin (o revistă ungurească despre Art Nouveau). Ziua aleasă, 10 iunie, reprezintă comemorarea dispariției a doi arhitecți celebri ai mișcării, spaniolul Antoni Gaudí (n. 25 iunie 1852 – m. 10 iunie 1926) și ungurul Ödön Lechner (n. 27 august 1845 – m. 10 iunie 1914). Activitățile organizate cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau au scopul de a aduce o mai profundă conștientizare a patrimoniului Art Nouveau în rândul publicului. Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile Zilei Mondiale Art Nouveau sunt Art Nouveau European Route, din Barcelona și Réseau Art Nouveau Network (RANN), din Bruxelles.

Decorurile în stil Art Nouveau sunt grandioase, sofisticate și elaborate, prea puțin adecvate, din păcate, interioarelor tipice unor apartamente de bloc. Dar, chiar și așa, iubitorii acestui stil artistic popular la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX nu ezită nici astăzi să-și înfrumusețeze căminul cu elemente specifice, precum mobilierul cu forme grațioase sau ornamentele complexe, inspirate din natură. Și este de înțeles – estetica Art Nouveau are un farmec aparte, vizibil atât în opere arhitecturale, precum biserica Sagrada Familia a lui Gaudi, cât și în picturi precum Sărutul lui Klimt. Secretul este să nu încercăm să recreăm întocmai un interior Art Nouveau, fie că este vorba de o cameră, un apartament de bloc sau o casă spațioasă, întrucât stilul presupune o abordare atotcuprinzătoare, atât la nivelul arhitecturii, cât și al finisajelor, mobilierului și decorațiunilor. Putem, în schimb, să adăugăm accente Art Nouveau – unele dintre cele mai elegante – care se vor integra armonios în spațiile clasice și în cele contemporane, ușor eclectice.


Cum a apărut stilul Art Nouveau

Mișcarea Art Nouveau (Arta Nouă) a apărut în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea ca o reacție împotriva eclectismului și a formelor convenționale din artă, punând accentul pe linia curbă, sinuoasă, pe formele zvelte, ondulate și pe reprezentarea aproape fidelă a elementelor din natură (flori, frunze, păsări, insecte). Curentul Art Nouveau a cucerit rapid toate artele și a devenit popular în SUA și în Europa, cu toate că sub denumiri diferite: Jugendstil în Germania, Liberty în Italia, Modernismo în Spania, Tiffany în Statele Unite și Sezessionstil în Austria. A atins un maximum de popularitate în 1900, cu ocazia Expoziției Universale din Paris, în pragul Primului Război Mondial fiind înlocuit de stilul Art Deco, și revenind apoi, pentru scurt timp, în anii ‘60, odată cu mișcarea hippie. Termenul a apărut pentru prima dată într-o revistă belgiană și se referea la lucrările unor artiști ce doreau să inițieze o reformă în artă. Siegfried Bing a răspândit acest nume după ce și-a deschis o galeria de artă la Paris numită astfel, unde vindea mobilier, piese de decor, precum și alte obiecte confecționate în acest stil.

În secolul al XIX-lea, mare parte a design-ului interior era format din neoclasicism. Stilul Art Nouveau a apărut ca o reacție la acest curent tradiționalist. Între anii 1890 și 1910, Art Nouveau și-a făcut loc în stiluri din Londra și Paris cu scopul de a îmbina arta și designul. Un element central, la fel de actual și în secolul XXI, era accentul pe utilitate și inspirația din artă. Art Nouveau transformă stilul de viață într-unul funcțional și frumos, iar obiectele atât de necesare în fiecare zi devin parte din decor prin creativitate și ingeniozitate. Stilul a fost promovat, după cum spuneam, la Expoziția Universală de la Paris din 1910, deși la vremea respectivă era considerat revoluționar și avangardist. Cei care crescuseră în perioada Victoriană îl considerau prea extravagant și forțat, și respingeau ideea de supra-elaborat specifică stilului. Puterea stilului Art Nouveau vine din îmbinarea armonioasă a influențelor, de la celtice până la japoneze. Datorită acestei îmbinări, poate fi cu ușurință adaptat pentru arhitectură, decorațiuni, artă și design interior, precum și pentru bijuterii sau obiecte artistice. Elemente iconice ale perioadei includ motive florale, linii curbe alungite, forme liniare puternice și siluete feminine. Însă Art Nouveau a fost detronat începând cu anii ’20 ai secolului al XX-lea de Art Deco, un curent inspirat din această mișcare. În anii ’60 a avut o scurtă perioadă de înflorire, însă nu și-a atins potențialul maxim. Deși ambele denumiri încep cu „Art”, cele două mișcări sunt extrem de distincte. Art Deco se caracterizează prin forme geometrice, materiale scumpe și motive exotice inspirate din designul chinezesc, african și chiar mesoamerican.

Primii arhitecți care au folosit acest stil în construcțiile lor au activat în Italia, Germania, Austria, Franța și Spania, contribuind la realizarea unor clădiri impresionante, care astăzi au devenit puncte importante pe traseul turiștilor interesați de frumos. Printre cei mai cunoscuți arhitecți care au folosit în proiectele lor elemente ale mișcării Art Nouveau se numără Hector Guimard în Franța, Victor Horta în Belgia și Henry Van de Velde în Germania. Clădirile atrag atenția prin: liniile elegante; abundența de ornamente în culori calde; folosirea vitraliilor.

Deși la vremea apariției curentului era considerat prea pretențios, a demonstrat că pot fi îmbinate elemente aproape contradictorii. Până astăzi, ne putem inspira din combinația – artă și utilitate – și putem folosi stilul Art Nouveau pentru a decora interioare minunate inspirate de nevoile fiecărei zile. Combinând trăsăturile baroque cu un aspect modern putem obține un entuziasmant aer contemporan. Dacă sunteți adeptul unui stil extravagant și vă doriți o locuință care să iasă în evidență, orientați-vă către elementele decorative ale stilului Art Nouveau cunoscut și sub denumirea de „La Belle Epoque”.

Apărut inițial în Franța și Belgia, acest stil decorativ organic, cu forme feminine, a cărei frumusețe incontestabilă este apreciată și în zilele noastre, s-a dezvoltat ca o reacție împotriva imitațiilor istorice, încorporând artele plastice în arhitectură și design, precum și materiale inovatoare ca fierul și sticla, noi tehnologii și iluminări electrice, și un design inspirat din forme ale naturii – flori, viță de vie, scoici, pene și aripi de insecte. Numele acestui curent artistic provine de la numele magazinului Maison de l’Art Nouveau din Paris care expunea și vindea obiecte de artă. Cu liniile sale curbe și ondulate, stilul Art Nouveau a reprezentat tranziția spre modernismul secolului al XX-lea. Lemnul sculptat reprezintă o caracteristică a stilului Art Nouveau, iar fierăria decorativă și metalul turnat cu linii ondulate și asimetrice i-au cucerit pe proprietarii de case înstăriți, putând fi utilizate pentru porți impunătoare, garduri și balustrade. Vitraliile ilustrează cel mai bine curbele și împodobesc sau pun în evidență corpurile de iluminat. Faianța în stil Art Nouveau se potrivește cel mai bine în casele moderne și tradiționale. Atât interioarele casei, cât și fațada pot fi evidențiate cu ornamente decorative în care să predomine colțurile rotunjite, arcadele și asimetriile, iar ferestrele împodobite cu ancadramente și console decorative cât mai extravagante.

Stilul Art Nouveau în România
La începutul secolului al XX-lea, în România s-au construit clădiri care aparțin acestui stil, fie de către arhitecți străini, fie români. Din această ultimă categorie face parte celebrul arhitect Ion Mincu, care a adaptat stilul la realitățile românești prin introducerea de elemente populare și laice, luând naștere astfel stilul Neoromânesc, o variantă locală a Art Nouveau-ului. Cele mai multe clădiri Art Nouveau românești se află în Transilvania. Aici se află numeroase clădiri cu destinații diverse (școli, teatre, hoteluri, bănci), care încorporează elemente Art Nouveau, cum ar fi: decorațiuni bogate, care reprezintă flori și frunze; motive zoomorfe stilizate; folosirea culorilor calde; motive inspirate din natură. Datorită valorii ridicate a monumentelor de arhitectură din acest oraș, Oradea a fost inclus în rețeaua orașelor Art Nouveau, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase exemple de încorporare a stilului la nivel european.

Case românești în stil Art Nouveau
În cazul locuințelor particulare, stilul acesta se remarcă prin folosirea unor elemente și nu prin existența unor clădiri în stil pur Art Nouveau. Cele mai multe locuințe au fost construite în orașele București și Iași într-un stil arhitectonic cunoscut sub numele de „eclectic” ce încorporează un amestec de elemente, partea decorativă fiind împrumutată de la stilul Art Nouveau. Se remarcă, astfel, încorporarea unor elemente populare românești tradiționale amestecate cu materiale noi, cum ar fi fierul forjat, vitraliile și ceramica smălțuită și colorată.

Cazino Constanta/Agerpres

Cazinoul din Constanța reprezintă unul dintre cele mai importante obiective în stilul Art Nouveau din România. A fost comandat de primarul liberal al orașului din 1903 arhitectului Daniel Renard care l-a realizat cu mare grijă. Din linii curbe a creat elemente inspirate din natură, care au luat conturul plantelor și florilor. Inaugurat pe 15 august 1910 și folosit până 1960, Cazinoul din Constanța a fost uitat ulterior, iar astăzi este lăsat să se deterioreze. S-au încercat de nenumărate ori intervenții de restaurare, însă, fără niciun succes.

Cazino Sinaia/Agerpres

Cazinoul din Sinaia – Construit într-un singur an, Cazinoul din Sinaia reprezintă o capodoperă a orașului, dar și a perioadei Art Nouveau în România. Lucrarea a fost coordonată de arhitectul Petre Antonescu. Cu un exterior simplu, lipsit de foarte multe detalii, stilul Art Nouveau se remarcă mai mult în interiorul Cazinoului din Sibiu – are două săli mari de dans frumos decorate, o sală cu oglinzi pusă în evidență cu ajutorul candelabrelor de cristal, dar și Sala Ovală, extrem de elegantă. Acesta a devenit în scurt timp o atracție irezistibilă. Astăzi, monumentul adăpostește Centrul Internațional de Conferințe.

Vila de la Brezoi și Casa Lescovar – Cele două construcții înfrumusețează orașele Brezoi și Constanța prin elemente de Art Noveau cu multiple motive inspirate din natură. Se regăsește și varianta Seccesion remarcată prin coloanele exterioare.

Construcțiile din Oradea – Cu toate că riscăm să devenim redundanți, credem că este important să (re)menționăm că Oradea este singurul municipiu din România inclus în rețeaua orașelor Art Nouveau. Această rețea europeană se ocupă de cooperarea, cercetarea, conservarea și dezvoltarea orașelor bogate în patrimoniul stilului Art Nouveau. Așadar, Oradea găzduiește o mulțime de construcții cu funcții și mărimi diferite, de la hoteluri, teatre, școli, bănci și până la clădiri industriale și depozite. Se identifică cu precădere în stilul Secession din Transilvania. Se aseamănă prin decorarea cu flori și frunze, motive zoomorfe stilizate, cu inimi, rozete și simboluri organizate în rețele decorative originale și de iradiere a artei din 1900.

Stilul Art Nouveau în arhitectura din București – Capitala este un muzeu al stilului Art Nouveau. Cel mai bine poate fi remarcat în componența unor biserici. Ele sunt localizate pe o rută ușor de parcurs ce pornește de pe bulevardul Lascăr Catargiu și se termină în Piața Universității. Este vorba despre biserica Boteanu, Amzei și cea Rusă. Cea din urmă este cunoscută și sub numele de „Sfântul Nicolae” și reprezintă un monument cu multiple detalii rusești. Se evidențiază prin fațada din cărămizi de culoare roșu deschis, turlele acoperite cu aramă și mozaicul de sub arce. Una dintre casele Art Nouveau din București este Casa Dinu Lipatti, construcție care se remarcă prin arcada intrării, deasupra căreia se află un mascaron feminin în altorelief. Un alt exemplu în acest sens este Casa Romulus Porescu, ce atrage prin vitraliile neo egiptene la ferestrele aflate pe colț.

Caracteristici ale stilului decorativ Art Nouveau
Se spune că Art Nouveau este stilul modern al secolului al XX-lea, primul care a încetat să se mai uite în trecut pentru a se inspira. Designerii acestui stil s-au orientat către natură pentru a-și lua doza de creativitate și s-au conectat la un tipar nou de gândire pe care îl putem vedea reflectat în această mișcare inovatoare. Complex și cu limite stabilite doar de imaginația artistului, stilul Art Nouveau are totuși câteva caracteristici bine definite:
• Elementele caracteristice ale acestui stil sunt: culorile naturale, mobilierul din lemn masiv, forme unice, corpuri de iluminat impresionante, scări largi, uși înlocuite cu deschideri, tapet, vitralii, oglinzi cu rame groase, ferestre largi cu perdele grele, picturi cu peisaje pitorești etc.
• Elemente ondulate omniprezente atât în balustradele cu linii curbe și forme organice, cât și în ancadramentele rotunjite ale ferestrelor și arcadele trecerilor dintre camere.
• Atât curbele alungite, cât și formele liniare au fost o parte majoră a stilului. Mare parte design era inspirată din natură, cu flori stilizate, pânze de păianjen și pene stilizate pe pattern-urile pereților și pe mobilă. Stilul era extravagant, cu geamuri vitrate și ornamente cu pietre semi-prețioase.
• Ornamentele sunt inspirate din natură și redate cât mai fidel în mobilierul sculptat sau în imprimeul tapetului ori al tapițeriilor.

(Photo by François WALSCHAERTS / AFP)

• Fierul forjat este prezent în designul corpurilor de iluminat, al mobilierului și al decorațiunilor.
• Ușile, ferestrele sau pereții despărțitori au de regulă, vitralii.
• Motivele decorative florale sunt inspirate din stampele japoneze, înfățișând orhidee, lotuși sau crini. De asemenea, specifice stilului Art Nouveau sunt motivele reprezentând păsări (păuni, papagali sau Pasărea Paradisului) și cele în forma literei S.
• Scheme cromatice bazate pe pasteluri și nuanțe de galben-muștar, verde-salvie sau verde-măslină, albastru-păun, auriu și maro. Predomină culorile care au baza în alb și în maro, cum ar fi: ocru, sepia, ciocolată, nuc, castan, vanilie, salmon, bej, crem și cafea cu lapte. Important este ca tonurile să fie naturale și să nu provoace un șoc vizual. Ca accente, pot fi folosite și nuanțe de turcoaz și violet.
• Obiectele de mobilier utilizate în amenajarea locuinței în acest stil sunt cele masive, confecționate din lemn natural, la care se adaugă materiale precum sticla sau fierul forjat. Sunt caracteristice scaunele cu spătar înalt, garderobele, cuferele pictate, dulapurile cu multe sertare, măsuțele din lemn, sticlă și metal, dar și geamurile pictate. În general, configurația este asemănătoare cu cea din futurism, adică predomină formele unice, non-standard.

Hotel Solvay, an Art Nouveau house designed by Victor Horta, in Brussels.(Photo by François WALSCHAERTS / AFP)

• În cea ce privește iluminatul, locuințele sunt decorate cu ferestre panoramice și largi, așadar nu există niciodată lipsă de lumină naturală. Astfel în camere este suficient un singur candelabru masiv, cu multe rânduri de becuri și decorat cu elemente de cristal și detalii elegante. În Art Nouveau, principalul element de iluminat este geamul maturat de pe tavan, care împrăștie lumină și creează un cadru misterios și, totodată, puțin mitic. De asemenea, pentru a intra cu totul în acea lume, specialiștii decorează încăperile cu veioze, lampadare și lămpi ca adevărate opere de artă realizate de artiști celebri.
• Ușile sunt înlocuite deseori de deschiderile arcuite
• Scările sunt largi și curbe
• Nu se respectă niciodată asimetria
• Pereții sunt decorați cu tapet sau cu tencuială specială, iar tavanul este alb, cu ornamente vegetative
• Se regăsesc multe picturi care au ca temă peisajele pitorești, lacurile adânci sau panoramele superbe
• Sunt folosite oglinzile în cadre masive care se aseamănă cu rădăcina unui copac sau a unei vițe de vie
• Ferestrele sunt acoperite cu perdele groase, iar podelele cu covoare
• Ca obiecte de decor se folosesc cuferele pictate, cutiile de bijuterii, sculpturile mari care reprezintă oameni sau animale, vasele masive cu ornamente florale
• Insecte și păsări strălucitoare și grațioase – libelule și fluturi, păuni și rândunele – s-au adaptat perfect stilizării. Stilizarea și ornamentul cu libelule grațioase, fluturi, păuni, rândunele ca efect decorativ natural au contribuit la popularitatea Art Nouveau. Datorită acestei caracteristici speciale, stilul împodobește fațadele multor clădiri.
• Lumea plantelor și ornamentul floristic au devenit elementele cheie ale Art Nouveau, cartea sa de vizită în lumea artei. În design interior, pictură, arhitectură, designul obiectelor de uz casnic, liniile ondulate, curbate lin și formele împrumutate din natură au devenit standard. În designul interior, armonia clasicismului cu elemente ale stilului Art Nouveau este considerată cea mai simplă și sigură opțiune. Art Nouveau este stilul „noii antichități”, rafinat și special.
• Simbolurile Art Nouveau sunt forma rafinată a florii de ciclam, iris, crin, alge marine. Principalele caracteristici sunt continuitatea spațiului care curge și ornamentul compozițional integral.
• Elementele de epocă Art Nouveau – ceasuri antice, fotografii „antice”, oglinzi curbate, ornament floral al picturilor, figurine, perdele scumpe – toate arată impresionant. Canoanele Art Nouveau sugerează prezența unor trăsături caracteristice asociate cu stilul Rococo, eleganța capricioasă și complicată a liniilor rotunjite. Designul interior conține simetrie, o varietate de ornamente stilizate, modele colorate, o tehnică democratică de pictură pe pereți sau tapet corespunzător stilului. Masa și greutatea mobilierului clasic se transformă treptat în forme curbate mai ușoare.
• În plus, clasicele genului în stilul Art Nouveau sunt accentuate de funcționalitatea interioară sporită și ergonomie. Fiecare lucru mic are locul său. Dulapurile au compartimente pentru obiecte și obiecte utilizate frecvent, care sunt rareori amintite în viața de zi cu zi. Vesela, fiind decorul din interior, de multe ori se „ascunde” într-un bufet din sticlă. Stilul general poate fi păstrat datorită funcționalității sporite a unui mobilier puțin pretențios, ușor în formă și care nu suprasolicită interiorul.

Stilul Art Nouveau în designul interior
Stilul Art Nouveau este o tendință foarte interesantă în amenajările interioare moderne, fiind extrem de ofertant în procesul de design de interior, însă abordarea sa nu este deloc simplă – reprezintă un stil natural și totodată extrem de elegant, cu accent pe original și neprevăzut. Stilul Art Nouveau în designul interior a apărut din dorința de a renunța la neoclasicismul care predomina în secolul al XIX-lea. Așadar, a fost ca o reacție la acest curent tradiționalist și a avut ca scop modernizarea spațiilor, lăsând natura să devină principala sursă de inspirație. În perioada de apogeu, cele mai spectaculoase transformări au fost în restaurante, cafenele, cluburi private și magazine. Transformarea casei într-un adevărat paradis Art Nouveau poate deveni un proiect destul de simplu de pus în practică dacă proprietarul locuinței dă dovadă de imaginație, creativitate și adună câteva cunoștințe utile, pentru a reuși să combine elementele caracteristice într-un mod armonios, creând o atmosferă perfectă la el acasă. Considerat la vremea apariției prea ambițios și destul de bombastic și avangardist, stilul Art Nouveau a îmbinat piese aproape contradictorii, creând interioare minunate cu ajutorul unor obiecte necesare în viața de zi cu zi, dar care au devenit elemente de decor spectaculoase. Stilul consacrat în arhitectură a fost împrumutat și în designul interior, având la bază aceleași elemente: liniile curbe; culorile calde; inspirația din natură. Stilul Art Nouveau în designul interior este natural, elegant și se bazează, în primul rând, pe imaginația și originalitatea creatorului, neexistând niște reguli extrem de stricte, precum în alte stiluri. De asemenea, abordarea sa în amenajarea interioară nu este foarte simplă, fiind esențial de cunoscut câteva elemente care pot transforma lejer casa. Locuința amenajată în acest stil este una spectaculoasă, elegantă și luxoasă. Este obligatoriu ca dimensiunile casei să fie unele generoase, pentru că Art Nouveau pe asta se bazează. Sunt foarte multe elemente pe care le puteți folosi pentru a vă transforma casa într-un mic paradis Art Nouveau. Prin combinarea armonioasă a tuturor elementelor, vă puteți bucura de un ambient perfect chiar la dvs. acasă, însă trebuie să ţineţi cont de câteva sugestii:
• Cromatica specifică este reprezentată de nuanțele naturale, derivate din alb și maro, (ocru, crem, bej, castan, nuc, cafea cu lapte) și doar de câteva accente mai puternice, cum ar fi galben muștar, turcoaz sau violet.
• Schemele de culori tipice acestui stil sunt:
– tonuri naturale, soft – de verde măsliniu, salvie, muștar și auriu
– culori precum albatru păun, mov și purpuriu rece (de multe ori combinat cu alb), verde marin, ou de rață și roz somon
• Pentru pereți paleta de culori este restrânsă, cum ar fi culori neutre, care să nu sară în evidență. Mergeți pe nuanțe de gri, muștar, crem, olive și liliac. Pattern-urile sunt un element important, dar în zilele noastre ar putea fi puțin prea mult să îmbraci toți pereții în tapet. Alegeți un perete de accent și decorați-l doar pe acela. Aşadar, culoarea pereților poate fi una ușoară, care să nu strălucească, așa că se va renunța la luciul varului. Se pot folosi, însă, diferite imprimeuri, desene realizate pe verticală, care imită creșterea plantelor.
• Pentru podea optați pentru parchet în nuanțe maro-deschis. Podeaua va fi realizată dintr-un parchet din lemn sau piatră. Podelele din camera în stilul Art Nouveau sunt din lemn lustruit, parchet de bună calitate. Peste puteți pune un covor ceva mai scump cu motive Art Nouveau…sau un covor simplu care să se potriveasca cu restul ansamblului, dar care să aibă o culoare soft.
• Iluminatul este reprezentat de forma naturală, lumina soarelui pătrunzând în interior prin ferestre foarte largi, inclusiv cele situate pe tavan. Lumina naturală este suplimentată de prezența unor candelabre de mari dimensiuni, cu multe becuri și decorațiuni de cristal, dar și de veioze și lămpi colorate, împodobite cu numeroase elemente decorative, din sticlă și metal. Unul din elementele centrale pentru Art Nouveau este iluminarea încăperilor. Mergeți pe o combinație între metal și sticlă, preferabil în nuanțe contrastante (mâner bronz și sticlă albă). Corpurile de iluminat pentru interioarele Art Nouveau impresionează, de regulă, prin materialele luxoase și lumina abundentă, iar candelabrele rămân o alegere potrivită pentru locuințele somptuoase.
• Folosiți ornamente stilizate florale sau animale. De exemplu, florile de crin, fluturii, libelulele, petalele, frunzele sunt o alegere potrivită, chiar dacă nu tocmai întâlnită în aceste vremuri.
• În cazul în care locuința are în interior și scări, atunci pot fi montate și balustrade din fier forjat, cu diferite ornamente.
• Tavanul trebuie să fie bogat decorat, cu elemente din lemn sau vitralii, permițând pătrunderea luminii doar pentru a crea o anumită atmosferă în interior. Deschiderile sunt largi, cu forme arcuite, ușile lipsind de multe ori în interior. Pereții sunt des acoperiți cu tapet sau cu tencuieli în culori specifice stilului, doar tavanul rămâne alb (uneori, este împodobit cu elemente decorative de origine vegetală). Înfrumusețați tavanul cu profile decorative sau aplicați pe pereți tapet cu motive florale ori cu forme sinuoase, dinamice. Nu este nevoie să acoperiți toți pereții unei camere cu tapet: este suficient să creați un perete accent în living sau în dormitor. Un fototapet din material neșesut ce înfățișează ilustrațiile artistului Alfons Mucha vă va transforma livingul într-un spațiu încântător și plin de senzualitate. Dacă doriți să folosiți tapet, alegeți un design stilizat inspirat de natură – cu curbe foarte elegante, lungi, sinous (nu geometric) – cum ar fi nervurile de la frunze. Motive tipice regăsite în modelele Art Nouveau: trandafiri, crini, lalale, ciulini, păsări, păuni și pene de păun, fluturi, libelule, lăcuste, molii și pânze de păianjen (aveți grijă, nu naturale).
• Mobilierul fabricat obligatoriu din lemn masiv, dar nu foarte voluminos, cuprinde elemente de sticlă pictată și metal. Sunt preferate elementele originale, standardizarea fiind de evitat, de regulă, în stilul Art Nouveau. Cele mai întâlnite exemple de piese de mobilier sunt scaunele cu spătare înalte, măsuțele împodobite cu elemente inspirate din natură și dulapurile cu multe sertare. Mobila este complexă, scumpă, cu finisaj fin, iar lemnul folosit este, de foarte multe ori, exotic, scump, îmbrățișând elemente de metal, fier forjat sau bronz, dar și de sticlă. În primul rând, piesele de mobilier adecvate acestui stil sunt cele din lemn adevărat, așa că se poate trage concluzie că stilul Art Nouveau nu acceptă falsurile. Fagul sau stejarul pot oferi lemnul necesar în realizarea diferitelor elemente: masă, scaune, canapea, pat, rafturi de bibliotecă, cuier, fotolii. Liniile drepte trebuie înlocuite cu cele netede, moi, fără unghiuri, iar formele să fie netede, lipsite de simetrie.
• Picturile decorează interiorul, fiind preferate peisajele inspirate din natură. Podelele au covoare specifice stilului Art Nouveau, iar ferestre perdele groase, ce pot opri lumina soarelui aproape în totalitate.
• Oglinzile trebuie să fie prezente întotdeauna. Aceste elemente au dimensiuni mari și sunt încadrate de rame din lemn masiv, sculptate în forme naturale
• Alegeți covoare în culori pale sau întunecate, cu imprimeuri intricate, reprezentând flori, cârcei de viță de vie și linii șerpuite.
• Adăugați în decor sticlă colorată, dar în cantități mici, de exemplu, în designul unei veioze sau al unei decorațiuni. Căutați în special obiectele decorate cu sticlă Tiffany, denumită astfel după creatorul tehnicii de realizare a acestui tip de vitralii, Louis Comfort Tiffany.
• Alegeți mobilier cu forme rotunjite și picioare înalte, ușor curbate și tapițerii în culori care nu ies foarte mult în evidență (nuanțe de bej sau pasteluri).
• Dulapurile pot avea fronturile sculptate cu motive florale sau forme întortocheate.
• Tablourile și decorațiunile de perete vintage, reprezentând ilustrații și reclame din perioada de început a advertisingului sunt, și ele, un adaos potrivit într-un spațiu cu accente Art Nouveau.
• Elementele stilului Art Nouveau pot aglomera decorul, dacă nu le folosiți cu măsura. Din fericire, atât finisajele, cât și mobilierul ori decorațiunile Art Nouveau au o frumusețe lăuntrică pe care nu poți decât s-o admiri, iar adăugate subtil într-un spațiu contemporan au un efect spectaculos.
• În ceea ce privește decorarea pereților potrivită este și tematica marină sau cea rustică, însă este important ca accentul principal să fie pus pe natură.
• Accesoriile și decorațiunile sunt obligatorii, jucând un rol vital: candelabrele, covoarele, cuverturile, husele, pernele, perdelele, draperiile, vazele, ceasuri de masă, șemineul, reprezentările grafice, ornamentele din argint, cuferele, cutiile de bijuterii etc. Materialele textile cele mai folosite sunt mătasea, catifeaua, satinul.
• Liniile verticale, cu înălțime sunt de asemenea o caracteristică a acestui stil.
• Cele mai multe piese de mobilier au la baza influenta designerului scoțian Charles Rennie Mackintosh. El a fost renumit pentru scaunele sale cu spătar extrem de înalt, susținut de un lac negru lucios. i frumoase. Sticla a fost combinată cu fier, prin modele mai opace și colorate, cu desene gravate. În acea vreme apare Galle sticla decorativă, și modelul de lampă Tiffany în formă de umbrelă, o combinație de sticlă colorată cu bronz.

Elemente de decor pentru fiecare cameră
• Camera de zi – Pereți acoperiți cu tapet decorat cu detalii din natură, „găuriți” pe alocuri de un vitraliu frumos și colorat. În colț, o canapea imensă, iar în fața sa, o mică masă de cafea din lemn și sticlă, într-o formă neobișnuită, iar sub ea, o pisică. Acum, e timpul să ridicăm ochii spre tavan – ah, ce candelabru frumos!
• Bucătăria – Multe nuanțe de maro – pereți în culoarea cafelei cu lapte, mobilier asemănător cu caramelul și o podea lucioasă care seamănă izbitor cu o cremă densă de vanilie. În partea dreaptă – mobilierul de bucătărie. În partea stângă – o masă rotundă din lemn masiv și mai multe scaune atent sculptate.
• Dormitorul – Pe mijloc, un pat masiv decorat cu un baldachin alb, plin de fluturi colorați. Iar undeva, în colț, câteva crenguțe de copac, parcă abia înmugurite. Pe ambele părți ale patului, două noptiere mici. În dreapta, o oglindă mare, o măsuță mică și un scaun extrem de elegant. Podeaua? Se vede doar puțin, în rest, este acoperită de un covor moale. Iar lumina de afară se ascunde după niște draperii groase colorate în nuanțe de liliac. Ah, și era să uităm de acel tablou superb care descrie perfect o zi de vară petrecută pe un câmp cu flori.
• Baia – Deloc asemănătoare cu ce există în majoritatea locuințelor, nu-i așa? Este extrem de spațioasă și poate fi folosită chiar și ca loc de relaxare. Tocmai de aceea, un perete despărțitor care delimitează două zone este nelipsit. În dreapta, toaleta, chiuveta și o oglindă. Iar în stânga, o cadă mare, un fotoliu sculptat din lemn masiv și câteva lumânări.

Cei care se gândesc să-și amenajeze interioarele caselor utilizând diferite elemente din natură nu trebuie să uite că stilul Art Nouveau rămâne cea mai bună alegere în acest sens, indiferent că vor să decoreze o singură cameră sau întreaga casă. Liniile curbe, ondulate, care par aidoma unei melodii, oferă întregului aspect dinamism și viață. Culorile sunt atractive, imprimeurile variate, suprafețele bine finisate, iar tehnologia de ultimă oră și materialele inovatoare reușesc perfect să imprime interiorului armonie și modernism. În concluzie, iubitorii naturii, eleganței și confortului se pot îndrepta către stilul Art Nouveau în amenajarea interiorului locuinței. Deși poate părea la prima vedere o provocare fantastică, cu puțină grijă la detalii, totul poate fi posibil în scurt timp și cu ceva investiții financiare.

O trăsătură aparte a acestui stil a fost dorința arhitecților și a artiștilor de a crea un singur stil sintetic în care toate elementele unui obiect arhitectural, decorarea interioarelor sale să fie legate într-un singur întreg artistic. Art Nouveau nu a fost doar un stil nou – a fost o nouă viziune asupra lumii care a sintetizat toate formele de artă și a apreciat artizanul și arhitectul la fel de mult ca artistul și sculptorul.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.elledecor.com
https://www.impressiveinteriordesign.com
https://www.pufikhomes.com
https://essenziale-hd.com
https://decoroutdoor.com
https://www.architectureartdesigns.com
http://theinterioreditor.com