Uniunea Europeană ar trebui să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, pentru a-şi îndeplini, în sfârşit, promisiunea de a integra Balcanii de Vest, a declarat, sâmbătă, cancelarul german, Olaf Scholz, în a doua zi a unei vizite în regiune.
Aflat la Skopje, Scholz a spus că, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, este important ca Europa să fie unită şi a apreciat sprijinul Macedoniei de Nord pentru sancţiunile împotriva Kremlinului. „Este foarte important să aducem o nouă dinamică în acest proces”, a declarat Scholz, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul nord-macedonean, Dimitar Kovacebski. „Voi milita ca următorii paşi să se concretizeze”.
Susţinătorii aderării la UE a Albaniei şi a statelor care au rezultat din dezintegrarea Iugoslaviei şi din războaiele interetnice din anii ’90 spun că în acest mod vor fi atenuate tensiunile regionale, precum şi influenţa tot mai mare a Rusiei şi a Chinei în regiun. Patru dintre aceste state – Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Albania – deţin, deja, statut de ţări candidate, însă ultimele două nu au demarat convorbirile în vederea aderării.
În general, procesul a stagnat în ultimii ani, pe fondul îndoielilor legate de beneficiile unei noi extinderi a UE. Kovacebski a subliniat „numeroasele reforme dificile” pe care Macedonia de Nord le-a adoptat pentru a se alătura blocului de 27 de state, inclusiv modificarea denumirii ţării, pentru a răspunde obiecţiilor Greciei. Principalul obstacol actual îl constituie o dispută cu Bulgaria, pe marginea istoriei şi a limbii.
Scholz, care s-a afişat ca un mediator, în timpul vizitei sale în Balcanii de Vest, urmează să meargă sâmbătă la Sofia, unde va avea discuţii cu premierul Kiril Petkov. Cancelarul a plasat în rândul priorităţilor sale de politică externă aderarea la UE a Balcanilor de Vest, pentru a atenua tensiunile regionale şi a contracara influenţa rusească şi chineză. Vineri, el a vizitat Serbia şi Kosovo – care şi-a declarat independenţa de Belgrad în 2008 – şi a îndemnat liderii de aici să ajungă la un acord pentru normalizarea relaţiilor. /mbrotacel/cpodea
REUTERS – 11 iunie, ora 12:18)