2022. június 17.

Ma kezdődik a háztartási gépek roncsprogramja

Az érdekeltek ma 10 órától nyithatnak számlát az erre a célra létrehozott online platformon és a programnak ebben az első szakaszában hét nap áll a rendelkezésükre a bejelentkezésre. A regisztrációt követően a résztvevők egy informatikai alkalmazás révén kiválaszthatják a nekik megfelelő értékjegyet a program által felkínáltakból. A Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának közlése szerint az idén 100 millió lejt különítettek el erre a célra, ez pedig 25 millióval több, mint a program tavalyi költségvetése.

A háztartási gépek roncsprogramjának a célja a használt elektromos és elektronikus berendezések korszerűbb és alacsonyabb fogyasztásúakra cserélése. (RADOR Hírügynökség)

Bukarest is csatlakozik azokhoz a városokhoz, amelyek helyt adnak a „Az élet győzni fog” (Life will win) elnevezésű európai túrának

A karitatív rendezvény célja az, hogy pénzt gyűjtsenek az ukrajnai kórházak számára azért, hogy azok abból orvosi felszereléseket vásárolhassanak. Ugyancsak az így létrehozott alapból támogatnák az ukrajnai művészeket és az ország csatlakozását az Európai Unióhoz. A körút során ukrán művészek fognak fellépni Lengyelország, Csehország, Ausztria, Németország, Olaszország, vagy Spanyolország különböző városainak központi terein. A bukaresti koncertre holnap 19 órai kezdettel kerül sor a George Enescu téren. A belépés ingyenes, de a résztvevőknek lehetőségük lesz adományaikat megtenni egy QR kód szkennelése révén. (Radio România Actualităţi)

A fővárosi polgármesteri hivatal negyedszerre írja ki a közbeszerzési pályázatot 100 elektromos autóbusz megvásárlására

A 12 méteres járművek összesen 300 millió lejbe kerülnek és európai alapokból fogják őket kifizetni. Az első 34 nem szennyező autóbuszt a szerződés aláírását követő évben, a többit pedig a rá következőben szállítja le a pályázaton győztes gyártó. (RADOR Hírügynökség)

Hazahozták Elena Udreát

A volt idegenforgalmi, majd fejlesztési minisztert csütörtökön a Giurgiu-i vámhivatalon keresztül szállították Romániába, ahonnan a Börtönök Országos Igazgatósága (ANP) munkatársai a Târgşor-i büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, ahol bebörtönözték.

Mint arról korábban a közszolgálati rádió hírt adott, az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán elutasította az Elena Udrea nevére kiadott európai elfogatóparancs felfüggesztését.

Udreát 2018 júniusában ítélték el jogerősen korrupciós bűncselekmények elkövetése miatt, amikor a volt miniszter Costa Ricán tartózkodott. Semmisségi folyamodványát idén április 7-én elutasította a Legfelsőbb Bíróság. Jelenleg egy újabb rendkívüli fellebbezés van folyamatban az ítélet ellen, tekintettel arra, hogy a közelmúltban az Alkotmánybíróság megerősítette azt a 2ö18-ban hozott ítéletét, amelynek értelmében alkotmányellenesnek minősítette a különleges elévülési idő alkalmazását lehetővé tevő törvényt, és kimondta, hogy Romániában csak az általános elévülési időt vehetik figyelembe a bíróságok. (RADOR Hírügynökség)

Örökös eltiltást kapott Nicu Vlad, volt olimpiai bajnok súlyemelő és a Román Súlyemelő Szövetség elnöke

A doppingszabályok súlyos megsértése miatt örökös eltiltást kapott Nicu Vlad és Aján Tamás. Előbbi a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) alelnöke, utóbbi pedig az elnöke volt – közölte csütörtökön a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Vlad 58, Aján 83 éves.

„Az IWF egykori tisztségviselői ellen felhozott vádak bebizonyosodtak” – áll a CAS közleményében. „A szabálytalanságok súlyosságára tekintettel és arra, hogy ezeket milyen hosszú ideig követték el, a CAS az örökös eltiltást látta az egyetlen megfelelő büntetésnek.”

A súlyemelő botrányt az ARD német televízió dokumentumfilmje robbantotta ki 2020 januárjában. Később az ügy kivizsgálásával megbízott Richard McLaren jelentésében megalapozottnak találta az Ajánnal szemben felhozott vádakat. A McLaren-jelentés szerint Aján Tamás „a félelem kultúrájával” irányította az IWF-et, többek között 40 pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen vagy más viadalon, és 10,4 millió dollárral nem tud elszámolni.

A CAS elé a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) vitte az ügyet. Utóbbit a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kérte fel, hogy vizsgálja ki a történteket. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR