O casă curată înseamnă un cămin fericit, ni se tot spune din bătrâni, însă curățenia poate fi o adevărată muncă de Sisif, chiar dacă vă rezervaţi zilnic câteva minute pentru a deretica prin casă. Ce să mai vorbim de locurile mai greu accesibile, a căror curăţare se poate amâna „și astăzi” sau chiar mai mult decât este cazul. Dar, cu un pic de curaj și mai ales răbdare, mai devreme sau mai târziu, va trebui să faceţi față şi acestor sarcini mai dificile. Este arhicunoscut deja faptul că toate lucrurile din casă trebuie să fie dezinfectate, spălate și curate, dar ne gândim automat la o metodă cât mai eficientă şi rapidă. O persoană înțeleaptă a mărturisit odată „lucrează mai inteligent, nu mai mult”, așa că iată 15 sfaturi pentru a înlătura murdăria de pe lucrurile pe care nu le-ați curățat în ultima vreme și, ce este cel mai important, cum să faceţi acest lucru într-un mod cât mai practic. N-am vrea să se spună despre noi că avem o casă impecabil de curată, doar atunci când nu a funcţionat internetul, nu???
* Dezinfectați ecranul televizorului și al calculatorului – Ecranele televizoarelor cu plasmă sau LCD-urilor sunt foarte sensibile, iar un produs de curăţat neadecvat poate avea efecte dramatice. Evitaţi toate produsele care conţin amoniac. Nu distrug grăsimile, ba din contră lasă urme foarte greu de şters. Indicaţia este valabilă şi pentru monitorul calculatoarelor. Puteţi, la fel de simplu, să amestecaţi apă şi alcool, efectul soluţiei crescând cu cât concentraţia de alcool este mare (dar nu exageraţi, de regulă se vor folosi două părţi alcool şi o parte apă). Ştergeţi suprafeţele cu o cârpă foarte moale, umezită doar cu acest amestec, fără să apăsaţi prea tare. Evitaţi să folosiţi hârtie, întrucât în urmă vor rămâne mici particule care nu vor face altceva decât să vă îngreuneze munca. Idealul la acest capitol este atins de cârpele din microfibră. Mai scumpe, ce-i drept, merită investiţia pentru că se pot refolosi. Dacă nu doriţi să folosiţi alcool, mai aveţi o şansă cu oţetul, care se foloseşte după aceeaşi reţetă.
* Curățarea frigiderului – În mod normal, frigiderul ar trebui curăţat în fiecare săptămână (dar oare cine ascultă de regula asta?!). Dacă însă sunteţi precauţi şi înveliţi toate castronaşele şi vasele cu mâncare cu folie, atunci puteţi prelungi curăţarea frigiderului cu până la 15 zile. În interior nu este recomandat să folosiţi produse menajere de curăţat, pentru că pot fi toxice sau îşi pot impregna mirosul în frigider. Pentru a-l curăţa „ca la carte”, frigiderul trebuie dezgheţat complet şi trebuie scoase toate alimentele din el. Cel mai bine este să utilizaţi o soluţie din oţet de vin şi apă şi să îl frecaţi cu un burete. La sfârşit, ştergeţi toată suprafaţa cu o cârpă uscată, fără să mai clătiţi. Dacă vi se pare că mirosul neplăcut persistă, puteţi încerca să împrospaţi frigiderul cu scorțișoară sau cafea. O variantă de a împiedica împrăștierea mirosurilor neplăcute este plasarea, pe unul din rafturi, a unei cești în care aţi pus cafea sau scorțișoară măcinată. Dincolo de faptul că este important să spălaţi şi exteriorul frigiderului, este recomandat să insistaţi în special în zona mânerului. Pulverizaţi suprafaţa mânerului cu oţet şi ştergeţi apoi cu o cârpă uscată.
* Scăpați de mirosurile neplăcute din mașina de spălat – Pur și simplu rulați mașina pe programul de apă fierbinte cu înălbitor la fiecare două săptămâni sau încălziţi într-un vas, la maxim, dar fără să clocotească, conținutul unei sticle de oţet pe care apoi îl turnaţi în cuva maşinii de spălat. Adăugaţi un plic de bicarbonat alimentar şi lăsaţi soluţia să acţioneze jumătate de oră. La final rulaţi maşina pe un program scurt de spălare, la cea mai ridicată temperatură. După spălare, este bine să lasaţi uşa maşinii deschisă pentru a se elimina orice urmă de miros de oţet.
* Curățarea gresiei și a faianței – O reţetă eficientă pentru a curăţa gresia şi faianţa se compune din 4 căni de apă caldă, jumătate de cană cu bicarbonat de sodiu şi un sfert de cană cu oţet alb. Se amestecă apa caldă, bicarbonatul şi oţetul într-un recipient, soluţia putând fi pulverizată cu ajutorul unei sticle cu atomizor sau aplicată pe o cârpă. Puteţi şterge gresia, faianţa şi chiar şi cada. Nu este nevoie sa frecaţi mai mult decât dacă aţi utiliza o soluţie din comerţ.
* Îndepărtarea impurităților de pe canapele din microfibre – Dacă materialul o permite, umpleți o sticlă cu pulverizator cu alcool sanitar sau etilic. Materialele ca poliester sau microfibră nu se pătează de la spirt, pentru că acesta se evaporă repede. Mirosul de alcool va dispărea după ce se usucă complet suprafeţele. Pulverizaţi zone mici şi frecaţi cu un burete, apoi folosiţi o perie moale pentru a înlătura resturile de praf de pe întreaga canapea. Încercaţi, de asemenea să folosiţi apă distilată.
* Curățarea periei de păr şi a pensulelor de machiaj – Pentru a îndepărta reziduurile, scufundaţi peria într-o soluție cu apă caldă și bicarbonat de sodiu. Pensulele de machiaj par a fi curate la prima vedere, mai ales dacă le ştergeţi după fiecare utilizare cu un şerveţel. Totuşi, pensulele de machiaj adună, de-a lungul timpului, resturi de machiaj, transpiraţie şi chiar piele moartă. Din acest motiv, spălarea şi dezinfectarea pensulelor este obligatorie la cel mult o lună de zile sau chiar mai des dacă le folosiţi zilnic. Umpleţi un bol de plastic cu apă călduţă, adăugaţi puţin şampon pentru păr şi masaţi uşor firele de păr. La final, după clătire, pentru a reda firelor de păr fineţea, le puteţi aplica balsam de păr şi reclăti. Lăsaţi-le să se usuce cu vârful în jos şi codiţa în sus, astfel încât apa să nu se scurgă spre rădăcină. Periile de păr au şi ele nevoie de o curăţare temeinică, o dată la cel mult două săptămâni. Dincolo de faptul că se recomandă să eliminați firele de păr care rămân după fiecare folosire, obiectul trebuie curăţat cu o periuţă de dinţi veche. Băgaţi peria de păr sub jetul de apă caldă, adăugaţi puţin şampon sau săpun lichid şi treceţi periuţa de dinţi printre perii de plastic.
* Curăţarea tacâmurilor – Din cauza calcarului şi poate a unei întreţineri incorecte, tacâmurile au tendinţa să se păteze sau să îşi piardă din strălucire. În primă instanţă, trebuie să fierbeţi tacâmurile într-un vas în care turnaţi doi litri de apă şi o ceaşcă de detergent lichid. Ştergeţi tacâmurile cu un prosop îmbibat în oţet nediluat şi apoi clătiţi-le cu apă din belşug. Frecaţi tacâmurile cu pastă de dinţi şi apoi stergeţi-le cu zeamă de lămâie. O altă metodă ar fi să puneţi într-un vas un litru de apă şi un plic de bicarbonat, şi să lăsaţi tacâmurile în soluţia rezultată aproximativ 30 de minute. Nu uitaţi că tacâmurile trebuie spălate și şterse după fiecare utilizare.
* Curăţarea cuptorului cu microunde – Umpleţi un bol special pentru microunde cu sucul de la o lămâie, o ceaşcă de oţet şi o ceaşcă cu apă şi introduceţi vasul în cuptor setându-l la o putere ridicată pentru 5 minute, astfel încât geamul cuptorului să se aburească. Aburii vor înmuia grăsimea şi petele depuse pe pereţii interiori devenind mult mai uşor de curăţat. Opriţi cuptorul și scoateţi vasul cu o mănuşă de bucătărie, deoarece este fierbinte şi există riscul să vărsaţi apa aproape fiartă. Ştergeţi apoi interiorul cu o laveta moale şi uscată sau cu şerveţele de hârtie. Veţi observa că totul se curăţă uşor, fără a mai fi nevoie de detergent de curăţare special. Curăţaţi cuptorul săptămânal sau, cel puţin, de două ori pe lună.
* Dezinfectarea jucăriilor bebeluşului – Când aveți copil mic, curăţenia în casă este absolut esenţială. Dar nu numai! Jucăriile prichidelului, fiind obiecte pe care pune mâna zilnic, este bine să fie spălate şi dezinfectate periodic. Este indicat ca prima dezinfecţie a jucăriilor să aibă loc imediat după achiziţionare. Nu se ştie în ce condiţii au fost păstrate în magazin, pe unde au căzut şi câte persoane au pus mâna pe ele. Apoi, jucăriile trebuie curăţate când devin vizibil murdare, dacă s-au jucat şi alţi copii-musafiri cu ele sau dacă cel mic sau alţi membri ai familiei au fost bolnavi. Plasticul şi metalul „strâng” bacteriile la suprafaţă. De aceea, se spală în apă fierbinte, la care se adaugă puţin detergent natural. Dacă o jucărie e zgâriată în exces, nu o mai lăsaţi pe mâna copilului. Zgârieturile prezintă unul dintre „cuiburile” preferate ale bacteriilor. Jucăriile din plastic se pot băga în maşina de spălat vase. Pentru curăţarea jucăriilor, aveţii nevoie de oţet şi apă distilată, 4 linguri de bicarbonat de sodiu la 250 ml de apă sau apă fiartă pentru jucăriile mai rezistente. Aceeaşi metodă se poate aplica şi în cazul jucăriilor animalului de companie.
* Robineţii – De cele mai multe ori robineţii se pătează sau ruginesc, până ajung „tuciurii”. Faceţi o pastă cu sare grunjoasă şi oţet de curăţare (care este ceva mai acid decât oțetul obișnuit), frecaţi petele după care lăsaţi 15 minute să acţioneze. Înainte de clătire mai frecaţi o dată energic, iar depozitele de reziduuri vor dispărea văzând cu ochii.
* Tigăile – Creați o pastă de bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen și răspândiţi-o pe suprafaţa tigăii. Lăsaţi să stea câteva ore, și cu un efort minim veţi putea spăla toate petele.
* Curăţarea aparatului de aer condiţionat – Una dintre cele mai simple dar importante etape în întreţinerea aparatelor de aer condiţionat este curăţarea filtrelor de praf. Acestea se curăţă cu detergent sau cu săpun lichid. Pur şi simplu se bagă în cadă şi se curăţă cu mâna, după care se scutură unul de celălalt şi se pun la loc după uscare. Curăţarea vaporizatorului se face cu spray special pe bază de alcool. E bine să le curăţaţi o dată pe lună, pentru a îndepărta praful şi microorganismele care se depun pe plase. Altfel, vă puteţi pune în pericol sănătatea.
* Ştergerea urmele de marker permanent de pe suprafeţele din lemn – În cazul în care micii neastâmpăraţi au avut grijă să mâzgălească podeaua sau măsuţa de cafea, există o soluţie cât se poate de simplă, dar eficientă – pasta de dinţi. Frecaţi petele cu pastă de dinţi simplă folosind o cârpă din microfibre sau un prosop. Urme de creion pe pereţi? Nicio problemă, scăpaţi de ele frecând zona cu o bucată de ţesătură aspră înmuiată în apă amestecată cu praf de copt.
* Grătar nelipicios – Aceasta este mai mult o curățare de tip preventiv decât una „post-dezastru”. Atunci când grătarul este încă fierbinte, frecaţi cu partea din interior a unei cepe tăiate în două. Carnea și legumele nu se vor mai lipi și nici nu veți mai fi obligaţi să frecaţi sau să spălaţi energic.
* Împrospătarea automobilului – Acest punct de pe lista noastră de obiecte impecabile nu ține neapărat de casă și/sau cămin, dar, cu siguranță, are nevoie de o curățare temeinică! Sigur o să spuneţi că puteţi cumpăra de la un magazin specializat sau chiar comanda un produs foarte eficient de acest gen – piaţa este plină – sau că pur și simplu, puteți apela la serviciile unei spălătorii, dar de ce să plătiţi 50, 100 sau chiar 150 de lei, când o soluţie dintr-un amestec de apă minerală (sau sifon), detergent de vase și oțet vă poate ajuta la fel de bine în această situaţie. Cu amestecul astfel obţinut şi cu o perie mai aspră se freacă zonele cu probleme de pe tapițerie și se îndepărtează reziduurile.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://ask.metafilter.com/350325/How-to-clean-the-impossible-to-clean
https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/g3728/how-to-clean-hard-to-reach-spots/
https://interestingengineering.com/clean-engineering-7-household-objects-you-thought-were-impossible-to-clean-until-now