Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Fundaţia Comunitară Oradea sprijină integrarea refugiaţilor ucraineni în comunitate, asigurând spaţiu, resurse umane şi materiale, pentru Centrul de Primire şi Asistenţă Refugiaţi Bihor, printr-un proiect cu finanţare externă pe 3 luni. Timp de peste 60 de zile, Centrul a funcţionat cu ajutorul autorităţilor şi voluntarilor într-un spaţiu din Oradea Shopping City. Odată cu schimbarea dinamicii migraţiei şi a situaţiei din Ucraina, funcţionarea Centrului a fost adaptată nevoilor prezente, noua locaţie fiind stabilită în cadrul unui spaţiu al Fundaţiei Comunitare Oradea, la magazinul Crişul, Fundaţia asumând cheltuielile de administrare şi funcţionare.. Deschis de luni până vineri, între 9.00 şi 17.00, aici vor fi distribuite alimente şi produse de întreţinere, puse la dispoziţie de colegii sau partenerii fundaţiei din Grupul de iniţiativă ‘Bihor pentru Ucraina’ sau achiziţionate din resurse proprii. Fundaţia va derula 3 luni diverse activităţi împreună cu 3 asociaţii partenere, cu sprijinul financiar al Oxfam International, prin programul ‘Integration Program for Refugees’. Programul de adaptare şi integrare va avea 3 arii principale de acţiune: comunicare, educaţie şi coeziune socială şi va fi desfăşurat cu Asociaţia Grund Community, Fundaţia People to People Oradea şi Fundaţia Şinca.
Asociaţia Grund Community va demara un atelier de cusut în cadrul Centrului, scopul activităţilor fiind conştientizarea importanţei reducerii poluării şi dobândirea de cunoştinţe legate de sectorul vestimentar. Educaţia în natură va reprezenta o altă direcţie abordată, cu un program de eco conştientizare ce va facilita accesul copiilor ucraineni la educaţie prin cursuri în cadrul unei şcoli de vară şi prin organizarea unei tabere, urmărind crearea unui mediu propice pentru învăţare şi relaxare.
Fundaţia People to People Oradea va inventaria la nivelul judeţului Bihor iniţiativele şi acţiunile de sprijin a refugiaţilor, tipurile de răspuns ale românilor faţă de conflictul din Ucraina şi faţă de nevoile ucrainenilor, răspuns care a avut o componentă emoţională semnificativă. Înţelegerea acestei dinamici va oferi un cadru pentru consolidarea răspunsului pe termen lung şi transferarea acestuia în sprijinirea comunităţilor locale. Fundaţia va organiza şi întâlniri de consiliere psihologică şi sprijin emoţional pentru refugiaţii ucraineni din Bihor.
Fundaţia Şinca va avea ca obiective educarea şi crearea de activităţi recreative care să faciliteze integrarea ucrainenilor în societate. Fundaţia va demara activităţile în cadrul Centrului Educaţional Roua, unde va desfăşura cursuri de română şi lengleză pentru ucraineni, ca şi activităţi de socializare şi recreative. Fundaţia Şinca va organiza un târg de cariere dedicat ucrainenilor şi o excursie cultural-istorică în judeţul Bihor.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.