Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) În Baia Mare, nordul României, s-a deschis o şcoală de vară pentru copiii din Ucraina, a anunţat Confederaţia Caritas România. În cadrul Centrului de servicii sociale pentru refugiaţi, organizat de Asociaţia Caritas Greco-Catolic Maramureş, Natalia, profesoară de limbă engleză, şi Olena, psiholog, ambele din Ucraina, au pregătit pentru copii multe activităţi educative, ore de limbă engleză, jocuri şi voie bună. Copiii vor învăţa împreună şi vor recupera măcar o parte din materiile pierdute de când n-au mai fost la şcoală din cauza războiului. Activităţile se desfăşoară de luni până vineri, între orele 10:00 şi 12:00, în clădirea bisericii greco-catolice „Sfânta Cruce” din Baia Mare.
2) Peste un milion de porţii de mâncare au fost oferite gratuit de una dintre bucătăriile de campanie care funcţionează de peste 100 de zile la vama româno-ucraineană din oraşul Isaccea (est) persoanelor aflate în tranzit în zonă, voluntari, dar şi refugiaţi ucraineni sau şoferi de camioane. Deşi traficul camioanelor care aşteaptă în vama a fost relativ fluidizat, tot se înregistrează timpi mari de aşteptare la ieşirea din ţară. Societatea, cu un restaurant în rezervaţia Delta Dunării, oferă mâncare caldă gratuită la Isaccea din 6 martie. Numărul porţiilor zilnice a fost de circa 800 în prima perioadă, a ajuns la aproximativ 500 când fluxul de călători a fost foarte mic, iar săptămâna trecută a fost de circa 1.300. Alimentele de bază sunt asigurate de firme private şi costul estimativ al porţiilor zilnice este de 11.000 de lei (circa 2.220 de euro), ceea ce înseamnă un efort financiar total de peste 1,2 milioane de lei (peste 242.400 de euro). Bucătăria mobilă instalată la Isaccea oferă supe, cât şi felul al doilea şi a consumat până acum cel puţin 12 tone de cartofi şi 10 tone de carne. Numărul persoanelor care vin din Ucraina a scăzut, dar în permanenţă sunt în staţionare 300 de TIR-uri, oameni care stau de la 3 până 5 zile pentru a trece frontiera, spun reprezenzanţii bucătăriei de campanie, care eu deplâns faptul că a scăzut foarte mult numărul de voluntari. Bucătăria mobilă din Isaccea a fost deservită de circa 60 de persoane, voluntari şi angajaţi, şi este susţinută financiar exclusiv de asociaţii şi firme private.
De la începutul războiului din Ucraina, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea au intrat în România peste 107.000 persoane cu 22.000 de mijloace de transport. În aceeaşi perioadă, au ieşit din România peste 56.000 persoane cu 17.000 mijloace de transport.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.