Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, nordul României, a sprijinit peste 600 de refugiaţi din Ucraina. Sprijinul a fost acordat ca răspuns imediat la provocările impuse de invazia rusă, în cadrul unui proiect pilot de sprijinire financiară a celor nevoiţi să-şi părăsească ţara. Refugiaţi au primit ajutor financiar direct printr-un proiect pilot derulat după model internaţional. În cadrul acestuia, 210 familii sunt sprijinite financiar timp de trei luni pentru acoperirea necesităţilor zilnice, a adăugat instituţia menţionată.
De asemenea, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava a dezvoltat o platformă de informare pentru refugiaţi tradusă în 4 limbi, ucraineană, engleză, rusă şi română. Scopul platformei www.standwithukraine.ro este de a servi drept instrument digital, util, de informare şi orientare a celor care tranzitează judeţele de la graniţă. Totodată, Biroul intenţionează să continue acţiunile de sprijinire a refugiaţilor ucraineni, iar cu acest scop a depus o cerere de finanţare în cadrul unei sesiuni deschise recent. Acţiunile întreprinse în sprijinul Ucrainei şi al poporului ucrainean vizează, pe de o parte, sprijinirea şi facilitarea adaptării famiilor relocate în România, şi pe de altă parte, susţinerea şi dezvoltarea capacităţii de rezilienţă a poporului ucrainean.
2) Operatorul aerian low-cost Wizz Air suplimentează cu 4.500 numărul biletelor gratuite pentru refugiaţii din Ucraina pentru călătorii spre Marea Britanie până la 30 iunie. Operatorul a anunţat că parteneriatul său cu mai multe organizaţii non-profit fost prelungit. Parteneriatul a fost lansat în mai 2022, cu un număr iniţial de 10.000 de bilete gratuite disponibile până în 15 iunie. Extinderea iniţiativei permite mai multor refugiaţi ucraineni care zboară din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia să călătorească în Marea Britanie, biletele venind în sprijinul programului pentru vize ‘Homes for Ukraine’ al guvernului Marii Britanii. Începând cu luna mai, iniţiativa a asigurat călătorii gratuite pentru mai mult de 5.000 de refugiaţi, permiţându-le să se stabilească în Marea Britanie alături de cei care le oferă sprijin. În total, biletele gratuite sunt disponibile pentru 61 de rute pe care compania aeriană le operează din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia către Regatul Unit, iar acestea includ un bagaj de mână şi un bagaj de cală (până la 32 kg), per persoană.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.