Nimic surprinzător în faptul că presa internațională își concentrează cu precădere atenția asupra războiului purtat de Rusia în Ucraina. Dar o serie de evenimente adiacente atrag și ele atenția.
În acest sens, poziția Chinei în actuala criză de pe continentul european nu poate fi neglijată. „Reuniți în Germania, liderii din Grupul celor 7 State Industrializate au cerut Chinei să-și folosească influența pe care o are asupra Rusiei pentru a o convinge să pună capăt războiului din Ucraina, dar să renunțe și ea la pretențiile sale din Marea Chinei de Sud”. Potrivit ziarului francez Le Monde, „marți, Grupul celor Șapte a condamnat, pe de altă parte, pracitcile economice ale Chinei: ‚În privința rolului Chinei în economia mondială, noi continuăm să ne gândim la o abordare colectivă pentru a contracara niște politici și practici necomerciale’”, se arată într-un comunicat citat de același ziar. În tabăra cealaltă, comentariul oficiosului chinez China People’s Daily este acid și se referă la proiectul de infastructură rutieră preconizat de liderii G7: “Cea mai recentă inițativă a acestui bloc este menită să contracareze proiectul chinez, respectiv, inițativa BRI or, un asemenea proiect duce la întrebarea: va putea oare această clică de economii occidentale, motivate de aiuristeicile lor valori democratice, să ofere lumii, și mai ales statelor în curs de dezvoltare, infrastructura de care au atâta nevoie?”, se întreabă ziarul chinez.
Dar presa chineză nu uită nici un alt eveniment, care se desfășoară la Madrid chiar în aceste zile. Este vorba despre summitul NATO, care, desigur, este comentat de întreaga presă. China Daily citează un așa-zis analist croat, care afirmă că “extindereaa NATO nu face Europa mai sigură”. Pe aceeași temă, un ziar din Hong Kong, South China Morning Post, consideră că “NATO ar urma să devină butoiul cu pulbere al Asiei” și observă că, “pentru prima oară, la summitul din Madrid participă și parteneri din zona indo-pacifică, dar Beijingul sfătuiește organizația să nu încerce să se amestece în Asia”.
Summitul NATO este însă important șI din alt punct de vedere. Este vorba de spinoasa problemă a aderării Suediei și Finlandei la orgnizație – un demers contestat de Turcia. Într-un articol de opinie, ziarul american The Washington Post explică “de ce ar trebui Turcia să dea undă verde aderării celor două țări”. Dar, potrivit publicației turce Hürriyet, președintele turc Recep Taayyip Erdoğan “a criticat deocamdată Statele Unite pentru că întârzie livrarea unor avioane de tip F-16”. Iar, în privința aderării Suediei și Finlandei, el susține expulzarea kurzilor din cele două țări, “subliniind că dorește rezultate, nu vorbe”, după cum îl citează cei de la agența Reuters. Cotidianul suedez Dagens Nyheter estimează că, în privința Turciei, “Suedia este instrumentul și nicidecum scopul tacticii sale” după cum afirmă un comentator, el subliniind că “Turcia nu dorește decât să prelungească actuala criză cât mai mult”. În același ziar, președintele Finlandei, Sauli Niinistö estima că “rezultatul discuțiilor dintre cele trei părți e greu de prevăzut: ‘Nu sunt nici pesimist, nici optimist’”, a spus el.
Din Moscova, un articol pe tema summitului NATO, apărut în ziarul Izvestia, are un titlu ironic, respectiv, “Real la Madrid”. Curios ni se pare însă faptul că Rusia nu se gândește să se retragă dintr-un aacord semnat cu NATO în 1997. “Nu nu le vom face o asemenea plăcere”, ar fi declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov. Referindu-se la reuniunea NATO, un alt ziar rusesc, Kommersant, notează că, “adoptată la Madrid, decizia istorică a NATO de a deschide un al doilea front occidental, împotriva Chinei, a atras criticile Beijingului”. Iar, în ziarul Corriere della Sera, premierul italian Mario Draghi pare să tragă concluzia printr-un proverb african: “Când elefanții se luptă, iarba este cea care suferă”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)/adanga/gpodea