Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Un nou punct de trecere a frontierei dintre Republica Moldova şi România va fi deschis la Leova-Bumbăta, a decis Comisia pentru situaţii excepţionale a Guvernului de la Chişinău. Acesta va permite fluidizarea traficului de persoane şi mărfuri în contextul crizei din Ucraina. Deschiderea noului punct de frontieră va fi posibilă doar după ce autorităţile vor executa lucrări de construcţie a drumului de acces şi infrastructurii necesare amenajării pe malul râului Prut a unui pod de pontoane. Anterior, autorităţile judeţene din Vaslui, estul României, unde este localitatea Bumbăta, au precizat că pe malul Prutului va fi amenajat un pod de pontoane prin care se va asigura legătura cu oraşul Leova din Republica Moldova. Podul va facilita trecerea tirurilor încărcate cu cereale din Ucraina. Punctul de trecere a frontierei Albiţa a fost sufocat săptămâni întregi de numărul mare de tiruri, a explicat prefectul de Vaslui, Daniel Onofrei.
De asemenea, pentru efectuarea transportului feroviar către portul fluvial maritim Ismail din Ucraina, Comisia pentru situaţii excepţionale a Guvernului de la Chişinău a împuternicit Calea Ferată din Moldova să negocieze şi să semneze contractele pentru reabilitarea porţiunii moldoveneşti a tronsonului de cale ferată Basarabeasca (Republica Moldova) – Berezyne (Ucraina), cu o lungime totală de aproape 1,2 kilometri.
În contextul gestionării crizei refugiaţilor ucraineni, Comisia a dispus ca toate produsele medicamentoase, precum şi echipamentele medicale, recepţionate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale de la Chişinău ca ajutoare umanitare, să fie transmise asociaţiei ‘Uniunea Ucrainenilor din Republica Moldova’.
2) Platforma guvernamentală https://protectieucraina.gov.ro/1/ oferă informații oficiale despre cum pot primi ajutor și cum se pot integra în România refugiaţii din Ucraina. Platforma oferă informații utile cu privire la drepturile, obligațiile și facilitățile pentru cetățenii ucrainieni beneficiari ai unei măsuri de protecție temporară în România. Platforma indică telefoane de urgenţă, de folosit la nevoie, de exemplu 112 (număr unic de urgență – salvare, pompieri, poliție, disponibil și în limba ucraineană, 119 număr unic pentru copii – abuz, neglijare, exploatare, disponibil și în limba ucraineană), 0800.500.333 (număr unic abuz sexual și violență domestică) şi 0800.800.678 (număr unic trafic de persoane).
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.