Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Organizaţia Salvaţi Copiii România a deschis în Galaţi (est) primul Centru de consiliere şi informare pentru familiile refugiate din Ucraina. Din 15 martie, Salvaţi Copiii România a organizat în Vama Isaccea (est) o bucătăria mobilă, care furnizează aproximativ 800 de porţii de mâncare caldă pe zi (trei feluri), oferind, până în prezent, peste 82.000 de meniuri zilnice. De la declanşarea crizei, Salvaţi Copiii a oferit pentru peste 136.300 de persoane, dintre care peste 78.000 de copii ucraineni şi peste 58.000 de adulţi (femei, vârstnici, bărbaţi cu derogare medicală, familii extinse) sprijin umanitar, asistenţă juridică şi educaţională, precum şi psihologică.
Aproape 9.300 de copii şi 11.400 de adulţi au primit asistenţă umanitară complexă, prin echipele Organizaţiei Salvaţi Copiii, la nivelul judeţelor Tulcea şi Galaţi (est), de la începutul invaziei militare din Ucraina. Au fost distribuite peste 11.600 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar peste 3.800 de persoane (aproape 1.300 de familii) au fost înregistrate în programul de asistenţă financiară pentru a primi suport pentru o perioadă de 3 luni. Organizaţia a fost prezentă la punctele de trecere a frontierei din Giurgiuleşti şi Isaccea încă din prima zi din care refugiaţii din Ucraina au ajuns pe teritoriul României, evaluând constant nevoile şi oferind asistenţă umanitară. Echipele de teren ale organizaţiei au asigurat alimente, suport emoţional, comunicare în limba ucraineană, consiliere cu privire la drepturile legale ale refugiaţilor, respectiv procedura de azil, colaborând cu reprezentanţii autorităţilor prezente la frontieră. Cu acordul reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, a fost amenajat la Isaccea un spaţiu special pentru mamele cu copii sugari, unde sunt distribuite alimente, jucării, pampers, biberoane, şerveţele umede, cărucioare, port-bebe-uri, articole de vestimentaţie/încălţăminte, cartele telefonice. La Isaccea, a fost oferit sprijin unui număr de 8.700 copii şi 10.900 adulţi. Salvaţi Copiii a acordat asistenţă în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil Galaţi, dar şi în afara centrului, pentru aproape 800 de persoan. Pentru copii au fost făşurate activităţi recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvaţi Copiii, dar şi în spaţiile de joacă organizate în aer liber.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio Romania International