Dacă luni, la Lugano, în Elveția, se deschidea o conferință internațională pe tema refacerii Ucrainei după război, planurile Rusiei în această privință diferă mult. “La o zi după ce președintele rus, Vladimir Putin proclama victoria trupelor sale în Luhansk, o provincie din estul Ucrainei, ieri (5 iulie) primarul din Sloviansk, o nouă țintă a ofensivei ruse, i-a sfătuit pe cetățeni să părăsească localitatea, fiind de așteptat o reluare a ofensivei rusești”, relatează cotidianul american USA Today.
Așadar, după cum era de așteptat, războiul Rusiei în Ucraina continuă și, probabil, va continua multă vreme să se afle pe prima pagină a ziarelor străine. În acest sens, cele mai recente evenimente din regiune nu sunt nici pe departe liniștitoare. „Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, le-a cerut forțelor rusești să-și contnue atacul și, fără să ofere vreo probă, a spus că Ucraina este cea care instigă la atac”, subliniază, tot din Statele Unite, ziarul The New York Times. Potrivit ziarului francez Le Monde, același Volodin „a cerut o revizuire a acordului maritim cu Norvegia, dat fiind faptul că norvegienii ar fi blocat un transport rusesc de mărfuri în regiunea arctică”.
Și tot Le Monde amintește că „au trecut cinci zile de când un vas rusesc cu 7000 de tone de cereale presupus ucrainene a rămas blocat în apele Turciei din Marea Neagră”. Referindu-se la un așa-zis „coridor alimentar prin Marea Neagră”, ziarul turc Hürriyet menționează că „oficiali turci și ucraineni s-au întâlnit la Ankara ca să discute despre exporturile de cereale din Ucraina, dar amănuntele acestei întrevederi rămân necunoscute”, după cum observă Le Monde.
Războiul din Ucraina pare însă mai puțin prezent în presa rusă, deși titlurile unor articole fac aluzie cumva la această criză. Iată câteva exemple din ziarul moscovit Nezavisimaiaa Gazeta: “Moldova riscă să rămână fără gaze și fără electricitate”, sau: “Sancțiunile antirusești ale Occidentului au vreo limită?“ sau: “Rusia nu va părăsi OSCE-ul”. Un alt ziar moscovit, Izvestia, titrează: “Suedezii și finlandezii sunt cu un pas mai aproape de NATO”. După care se întreabă: “Ar trebui oare Moscova să se aștepte la o bază militară a alianței pe teritoriul noilor state membre?” Izvestia mai notează că “toate cele 30 de țări membre ale NATO au semnat acordul vizând aderarea celor două state la organizație”. Altminteri, ziarul Kommersant notează noi plecări ale unor firme occidentale din Rusia: “Volkswagen își încetează producția la o fabrică din Nijnii Novgorod”. Același ziar mai anunță că “70 de foste locații ale restaurantelor americane KFC sunt scoase la vânzare contra sumei de 12 miliarde ruble” și că “Banca Unicredit a decis să își vândă sucursala rusă”.
Fără să neglijeze în vreun fel criza provocată de războiul din Ucraina, liderii occidentali par să dorească întărirea pozițiilor lor și sub alte aspecte. Ieri (marți) “președintele Macron a declarat că acordul nuclear cu Iranul trebuie să fie o reușită”, notează cotidianul israelian Ha’aretz, referindu-se la o conferință de presă a pre;edintelui francez alături de premierul israelian Yair Lapid, aflat într-o vizită la Paris. Potrivit aceluiași ziar, Macron a mai promis că “Franța va face totul pentru ca Israelul și Libanul să ajungă la o înțelegere”.
La rândul său, premierul italian Mario Draghi s-a aflat în Turcia, unde a discutat cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. “Alături de Turcia, ne aflăm în prima linie a luptei pentru pace”, ar fi declarat premierul italian, citat de ziarul La Stampa. Și tot La Stampa, lansează o întrebare: “Este reală prietenia dintre Putin și Xi Jinping?” Ziarul italian menționează că, “dând vina pe Covid, președintele chinez ar fi refuzat să se întâlneacă cu omologul său rus. Chiar sunt prieteni?”, continuă acelaași ziar, ”pentru că, între doi prieteni la cataramă, așa ceva n-ar trebui să se-ntâmple”. Dar un ziar indian, Business Standard, alungă zvonurile. Potrivit acestui ziar, “purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potolește spiritele: “Nu-I adevărat”, spune el. “E absolut fals!”
(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)