România are șansa să devină un actor important pe piața semiconductorilor, în contextul crizei globale care afectează acest sector. Guvernul a aprobat astăzi o finanțare de 500 de milioane de euro pentru cercetare și producție în domeniul microcipurilor, a anunțat ministrul economiei, Florin Spătaru, cu puțin timp în urmă, la finalul ședinței Executivului.
La conferința de presă a participat și ministrul Mediului, Tánczos Barna, cu date noi despre seceta pedologică ce afectează trei sferturi din țară. Andrei Șerban a urmărit declarațiile de la Palatul Victoria, este acum în direct cu detalii. Bună ziua, Andrei!
Reporter: Bună ziua! Mai exact, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care acordă 500 de milioane de euro institutelor de cercetare și universităților pentru a dezvolta studiul privind producția de procesoare cu consum redus de energie și de cipuri. Există o criză globală de elemente semiconductoare, provocată și de războiul din Ucraina, iar România dorește să dezvolte producția de cipuri.
La rândul său, ministrul Mediului și Apelor, Tánczos Barna, a precizat că puțin peste 70 de procente din țară sunt afectate de secetă. Ministrul a arătat că cele 40 de lacuri de acumulare, de importanță strategică au un grad de umplere de peste 68%, ceea ce înseamnă că pot să asigure rezerva strategică de apă. La Dunăre, nivelul de intrare a fluviului în țară se află în scădere de 3.000 de litri pe secundă, dar nu sunt probleme la buna funcționare a Centralei nucleare de la Cernavodă.
De asemenea, ministrul mediului a făcut un apel la populației să nu mai folosească apa potabilă din rețeaua locală pentru a uda culturile din curte și să se rezume doar să folosească această apă în mod rațional, doar pentru băut, doar în aceste săptămâni de secetă./lalexandrescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iulie