Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC, în calitate de promotor, a anunţat lansarea unui proiect care are ca obiectiv prevenirea traficului de persoane şi creşterea siguranţei refugiaţilor ucraineni care tranzitează România sau doresc să petreacă timp în ţara noastră. Se vor crea echipe de intervenţie permanente formate din experţi care să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor strămutate de cetăţenie ucraineană în cazul în care situaţia o impune. Vor avea loc seminarii în diverse localităţi din punctele de trecere a frontierei de pe teritoriul României pe teme specifice traficului de persoane. Demersul are în vedere şi desfăşurarea activităţilor de informare a beneficiarilor asupra fenomenului infracţional şi a riscurilor asociate.
Astfel, un indicator pentru reducerea traficului îl constituie implicarea activă şi educarea persoanelor strămutate de cetăţenie ucraineană asupra drepturilor lor, promovarea migraţiei sigure, a locurilor de muncă legale, a serviciilor de protecţie/asistenţă care pot fi accesate. Proiectul „Protect, Support, Empower Human Trafficking Victims in Romania – PSEV” este inanţat în cadrul Programului Dezvoltare locală, al cărui operator de program este Fondul Român de Dezvoltare Socială.
2) Platforma guvernamentală protectieucraina.gov.ro oferă informaţii despre cum pot învăţa limba română regugiaţii din Ucraina. Puteți beneficia de cursuri gratuite de limba română în funcție de nevoile dumneavoastră accesând diferite resurse. De exemplu, puteţi contacta Agențiile teritoriale (judeţene sau locale) de ocupare a forței de muncă. Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) oferă numeroase resurse de învățare a limbii române. Echipa IOM poate fi contactată pentru informații și resurse la adresa romaniaeacasa.ro/en/integration-programs/ sau la telefonul 021.210.30.50.
Alte resurse utile de învățare a limbii române, recomandate de platfoma guvernamentală protectieucraina.gov.ro, sunt platforma EUCOM, care oferă cursuri gratuite de limba română și engleză pentru refugiații ucraineni, site-ul DUOLINGO şi site-ul MONDLY.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.