În acest moment nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate din marile aşezări urbane – este anunţul făcut, în această după-amiază de Administraţia Naţională Apele Române. Adriana Leu ştie mai multe:
Reporter: Specialiștii de la Apele Române monitorizează situația și iau măsurile necesare pentru păstrarea rezervelor în marile lacuri de acumulare. Datele prezentate, astăzi, arată că rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi, la care se adaugă alte 2 miliarde din lacurile de acumulare mai mici.
Se ajunge astfel la un total de peste 5 miliarde de metri cubi, în timp ce pentru alimentarea cu apă a populației este nevoie de 1,22 miliarde de metri cubi. Coeficientul de umplere în principalele lacuri de acumulare este de 80% și se estimează că până la sfârșitul lunii, printr-o gestionare eficientă a resursei, coeficientul să fie menținut la un nivel de peste 70%.
Seceta afectează în acest moment orașele mici și comunele în care sistemele de alimentare cu apă sunt subdimensionate, dar și zonele în care nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face din fântâni sau din sisteme mici, alimentate din foraje. Apele Române Precizează că și în aceste zone se asigură cantitățile necesare, dar subliniază că este nevoie să economisim apă, iar acolo unde se poate să apelăm la alternative de stocare și recirculare a acesteia.
Realizator: 70% din suprafața țării este afectată de secetă, iar oamenii din mai multe localități primesc apă la robinet doar câteva ore pe zi. Este afectat și traficul pe Dunăre, debitele fluviului sunt aproape la jumătate față de media multianuală, iar prognozele arată că vor scădea în continuare. Probleme sunt și la hidrocentralele Porțile de Fier I și II, din Mehedinți, în timp ce navigatorii trebuie să respecte restricții de tonaj, ca să evite blocarea în eventualele praguri de nisip, ce pot apărea pe Dunăre./ctuluc/avladucu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 8 iulie