Noile modificări care urmează să fie aduse Codului Fiscal vor fi discutate astăzi de premierul Nicolae Ciucă împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri. La întâlnire ar urma să participe şi ministrul de finanţe, Adrian Câciu.
Oamenii de afaceri spun că ar vrea mai multă transparenţă în elaborarea acestor măsuri fiscale, ţinând seama de impactul asupra firmelor, dar şi asupra populaţiei. Cu detalii, redactorul RRA, Andrei Şerban.
Reporter: Guvernul va aduce o serie de modificări Codului Fiscal, care vor influenţa mediul de afaceri, aşa cum este renunţarea la impozitul specific în domeniul HoReCa şi revenirea la impozitarea pe cifra de afaceri, precum şi modificarea criteriilor pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor prin reducerea pragului veniturilor obţinute în anul precedent de la un milion de euro la 500.000 de euro şi instituirea condiţiei ca microîntreprinderea să aibă minimum un angajat cu cntract activ.
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA creşte de la 5 la 9% atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi, cât și pentru serviciile de restaurant și de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră. Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, preciza că vor fi eliminate o serie de facilități sau excepții care au avut efecte în anii trecuți.
Adrian Câciu: Avem o serie de ajustări pe partea de capital și pe partea de companii care, în fapt, nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilități sau restructurarea unor facilități acordate în anumite zone, facilități care și-au atins deja elementul de potențial în anii care au trecut, iar în acest moment sunt solicitate a fi eliminate și de către Comisia Europeană și de către PNL, dar chiar și de către foarte mare parte a mediului de afaceri.
Reporter: Adrian Câciu a mai spus că modificările Codului Fiscal vor încuraja dezvoltarea economică. De exemplu, se extinde facilitatea de impozit reinvestit către companiile care dezvoltă noi capacități de producție sau retehnologizează./csimion
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iulie