Are aspectul unui pește mic, dar în realitate este un robot biocompatibil care ingerează microplastice

Micul robot cântăreşte foarte puţin, este capabil să ingereze microplastice și, prin urmare, să curețe Oceanele. Scopul cercetătorilor chinezi este însă mult mai amplu, deoarece acest pește minuscul ar putea fi folosit și în operațiuni biomedicale, putând fi introdus în organism pentru a elimina unele boli. Cu toate acestea, scopul inițial pentru care a fost creat este cel de a colecta microplastice atât la suprafață, cât și la niveluri mai profunde și de a oferi informații despre nivelul de poluare.
„Microplasticele au dimensiuni mai mici de 5 mm și au o structură poroasă, capabilă să atragă substanțe nocive precum metalele grele care le amplifică toxicitatea. Acest tip de microplastice, în special cele care au absorbit antibiotice și metale grele, sunt cu siguranță mai dăunătoare organismului nostru decât plasticele obișnuite, motiv pentru care am început să studiem problema”, spun cercetătorii chinezi.
Peștele robot este controlat de lumină și se mișcă direcțional. Controlarea mișcărilor sale este esențială pentru echipa chineză care l-a realizat, pentru că doar în acest fel se pot evita eventualele accidente împotriva altor pești sau nave. Ce s-ar întâmplă însă, dacă ar fi mâncat accidental de alți pești? Nicio problemă, peștele robot este realizat din poliuretan, un material biocompatibil.
(https://www.rainews.it)/cpaunel/ddaniela