Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Ministerul român de Externe a transmis părţii ucrainene, pe canale diplomatice, acceptul privind tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale. Decizia autorităţilor române vine în contextul eforturilor ţării noastre de sprijinire a Ucrainei în vederea reducerii consecinţelor agresiunii premeditate, ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse asupra acestui stat.
Acordul părţii române pentru folosirea canalului Bâstroe în scopul tranzitării navelor cu încărcătură cerealieră are o natură excepţională, fiind avută în vedere importanţa diversificării şi fluidizării căilor de transport utilizate pentru exporturile ucrainene de cereale’. Odată cu acordul părţii române a fost subliniată, de asemenea, menţinerea poziţiei de principiu a României privind proiectul dezvoltării pentru navigaţie a canalului Bâstroe, precum şi necesitatea ca acesta să respecte prevederile dreptului internaţional aplicabil, inclusiv reglementările în materie de protecţie a mediului, a completat MAE. Partea română îşi menţine angajamentul de a continua să depună eforturi susţinute, în nume naţional şi în cadrul Uniunii Europene, pentru a facilita tranzitul şi exportul de cereale din Ucraina, inclusiv prin intermediul porturilor româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră. Ministerul a evidenţiat apelul constant al României în ceea ce priveşte consolidarea demersurilor de a mobiliza sprijinul internaţional ‘consistent’ pentru a crea un coridor de tranzit, inclusiv cu componentă maritimă, pentru transportul de cereale ucrainene către ţări terţe, în contextul intensificării crizei alimentare generate de acţiunile Rusiei.
2) 365 de refugiaţi ucraineni s-au angajat, în Timiş, vestul României, după începerea războiului. Cu aceste cifre, judeţul Timiş este pe locul doi, la nivel naţional, după Bucureşti, la numărul de angajaţi ucraineni. Doar 35 de refugiaţi ucraineni s-au angajat prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei. Conform datelor, cea mai mare parte a refugiaţilor ucraineni angajaţi în Timiş şi-a găsit pe cont propriu un loc de muncă sau prin intermediul ONG-urilor ori al firmelor de rectutare de personal.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.